Els dos exalts càrrecs de CiU Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, empresonats per la seva presumpta vinculació amb la trama de corrupció urbanística destapada a Catalunya, adjuntaran al recurs contra el seu ingrés a la presó còpies de factures per demostrar la legalitat de les comissions que van cobrar.

Segons que van informar ahir fonts judicials, la defensa dels dos imputats ha demanat al jutjat de l'Audiència Nacional que investiga el cas les còpies de les factures, confiscades per la Guàrdia Civil, corresponents als cobraments que Alavedra i Prenafeta haurien rebut com a comissió per mitjançar en diverses operacions urbanístiques investigades.

La defensa pretén adjuntar aquests rebuts al recurs que ha presentat davant l'Audiència Nacional per demanar la llibertat provisional d'Alavedra i Prenafeta.

Mesures contra la corrupció

El president del Parlament, Ernest Benach, va afirmar ahir que la "primera prioritat" de la política catalana és actualment aprovar una llei electoral. Precisament ha enviat una carta a tots els presidents de grup de la cambra per "crear espais comuns de treball que permetin abordar la complexa i difícil situació que està vivint Catalunya".

L'acord plantejat ahir per ?Benach inclou, a més de pactar la llei electoral catalana, tres punts més: reformar la llei de la Sindicatura de Comptes, acordar un codi de bones pràctiques que impliqui tots els càrrecs públics i obrir un debat amb la ciutadania sobre la qualitat de la democràcia.

El Govern central també es va pronunciar ahir sobre reformes per combatre la corrupció en els ajuntaments. El vicepresident tercer, Manuel Chaves, va anunciar que la nova llei de règim local incorporarà el principi de transparència i impulsarà mecanismes de rendició de comptes, control de patrimoni i assumpció de responsabilitats davant la gestió per evitar casos de corrupció en els ajuntaments. En la seva compareixença a la Comissió d'Entitats Locals del Senat, Chaves va dir que la nova llei definirà amb major claredat els drets i els deures de regidors i alcaldes i reforçarà la capacitat de fiscalitzar els contractes, i els convenis referits a planejaments urbanístics hauran de passar necessàriament pels plens dels ajuntaments.

D'altra banda el fiscal en cap d'anticorrupció i delicte econòmics de Barcelona, Fernando Bermejo, va reclamar ahir nous mecanismes per lluitar contra la corrupció perquè les eines legals actuals han quedat "molt antiquades".

Irregularitats a Llavaneres

La Fiscalia de Barcelona enviarà properament al magistrat de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón la denúncia que SOS Llavaneres va presentar dimarts contra el conveni signat entre l'Ajuntament del municipi maresmenc i l'empresa Cortijosa, pel qual el primer cedia 6.700 metres quadrats edificables a la segona a canvi d'un edifici modernista conegut com La Bodega. L'entitat ja va denunciar el 2007 l'acord però ara el ministeri públic l'enviarà al jutge que instrueix el cas Pretòria perquè hi ha nova documentació sobre Niesma Corporació i Cortijosa, que comparteixen administradors.