Catalunya podria deixar de ser molt aviat l'única comunitat autònoma que no disposa d'una llei electoral pròpia. El president català, José Montilla (PSC), i el cap de l'oposició, Artur Mas (CiU), van mostrar-se ahir disposats a treballar de forma conjunta per consensuar la nova normativa.

El consens entre Montilla i Mas en la necessitat d'aprovar la llei electoral catalana es va escenificar en la sessió de control del Parlament celebrada ahir. El líder de CiU va posar com a condició, que la normativa serveixi per "obrir llistes"; davant d'això, Montilla va recollir el guant i va avenir-se a pactar un model com l'alemany, que es basa en un doble vot: al partit i al diputat de circumscripció.

Aquesta no és la primera vegada que s'intenta tirar endavant una llei d'aquestes característiques. En les propostes electorals de 2005, quan el consens per tirar-la endavant va fracassar, CiU va proposar precisament el model alemany, un sistema que el PSC també defensa en avalar l'existència, d'una banda, de districtes uninominals i, d'una altra, un sistema que doni garanties de proporcionalitat.

Montilla, que inclou la llei electoral en el paquet de mesures anticorrupció i per evitar la desafecció de la ciutadania cap a la política, va dirigir-se ahir a Mas per expressar el seu desig de posar-se d'acord i aprovar la normativa abans que acabi la legislatura.

El president català va afirmar que "subscriu" la proposta de Mas si aquesta no és "obrir llistes", sinó de desbloquejar-les a l'estil del model alemany, en el qual el ciutadà "coneix l'elector", va apuntar.

Tot i el principi d'acord, el principal consens per tirar endavant la llei electoral continua sent la "garantia de proporcionalitat" que CiU exigia el 2005 i que en la sessió de control d'ahir no va ser debatuda.

Màxim consens

El nou Estatut estableix que la llei necessita el suport de dos terços de la Cambra per tirar endavant. Montilla, va assenyar que si bé "no requereix unanimitat, sí un ampli consens". "No tindrem llei si no ens posem d'acord no només els partits de Govern, sinó també els de l'oposició", va afegir.

De la seva banda, el president de CiU, Artur Mas, es va comprometre a fer que la federació estigui en línia de posar-se d'acord, però va apuntar que s'hauran d'"obrir llistes, que siguin semiobertes perquè la gent ha de tenir la sensació i la realitat que el diputat representa aquell territori".

De la seva banda, la portaveu del PPC al Parlament, Dolors Montserrat, va preguntar a Montilla "d'on vénen aquestes presses" de pactar la llei electoral catalana després de sis anys de governs tripartits, però malgrat això es va mostrar disposada a dialogar atesa la "importància" de la normativa.

Montilla li va recordar que fa trenta anys i no sis que està pendent la llei electoral catalana i que ara és el moment d'abordar-la ja que el pròxim dia 20 de novembre es constitueix la ponència parlamentària per debatre-la.

El president de C's, Albert Rivera, va assegurar que aposta perquè la llei electoral sigui una realitat en aquesta legislatura. No obstant va mostrar-se escèptic.

Mentrestant ERC -que aposta per les llistes desbloquejades- i ICV van celebrar que els partits vulguin aprovar la llei electoral i van assegurar que treballaran perquè sigui una realitat aquesta legislatura.