El PSC ha optat finalment per la jove regidora Núria Parlon com a nova alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) en substitució de Bartomeu Muñoz, a la presó imputat en el cas Pretòria de presumpta corrupció urbanística.

Aquesta tarda es reunirà el grup municipal de Santa Coloma, encara que fonts socialistes consultades han avançat que l'aposta del president català i primer secretari del PSC, José Montilla, d'acord amb l'agrupació local, és Parlon, nascuda a Barcelona fa 35 anys.

Parlon és funcionària de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet des de l'any 2002 i en les passades municipals de 2007 va formar part de la candidatura local, i des d'aleshores és tinent d'alcalde de Ciutadania del municipi.

També va formar part de la candidatura del PSC en les passades europees, però no va ser en un lloc amb opcions a ser elegida.

D'aquesta forma, i sobretot després de les resistències que va presentar, el president de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué, ha quedat descartat per al càrrec d'alcalde, malgrat ser el "candidat natural" a ulls de bona part de la direcció del PSC.

Cal recordar que en la passada Convenció Municipalista dels socialistes catalans, celebrada dissabte passat 7, Montilla ja va advertir que el PSC "no és un partit de parelles".

Fogué, d'una llarga trajectòria a l'Ajuntament de Santa Coloma i en el partit, és, a més, el marit de l'exalcaldessa de Santa Coloma i vicepresidenta del PSC, Manuela de Madre, que va donar el relleu a Bartomeu Muñoz en l'any 2000.

Els socialistes catalans tornen a situar així a una dona al capdavant d'aquesta ciutat del cinturó barceloní, un dels bastions electorals més importants del PSC, on governa amb majoria absoluta des de fa dues dècades.

Núria Parlon és politòloga i va realitzar els seus estudis de doctorat sobre l'obra i teoria política de John Rawls.

És funcionària a l'Ajuntament de Santa Coloma des de l'any 2002 en qualitat de tècnica superior i des de 2007 és tinent d'alcalde de Ciutadania, des d'on coordina l'Àrea de Serveis a la Persona del municipi.

Forma part també de la comissió executiva del PSC com a secretària de Solidaritat i Cooperació, després de l'aposta per la renovació generacional que es va fer en l'últim congrés del partit després d'un procés capitanejat pel viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta.

Segons explica en el seu quadern a Internet, a Parlon li "fascina" el teatre, la música i l'esgrima, i subratlla que té una filla de tres anys i que, encara que es perdria "moltes vegades a Islàndia", s'escapa quan pot a Sant Pol de Mar (Maresme).

Parlon haurà de centrar-se ara a recuperar la credibilitat de l'equip de govern de l'ajuntament, després que l'anterior alcalde hagi estat empresonat, imputat pel jutge Baltasar Garzón.

Aquest encàrrec es formalitzarà aquesta tarda, després d'una reunió del grup municipal del PSC de Santa Coloma, en un procés d'elecció dirigit des del partit pel secretari d'organització del PSC, José Zaragoza