El president de CiU, Artur Mas, va instar per carta el president de la Generalitat, José Montilla, a convocar una cimera de líders polítics catalans perquè, com han fet dotze diaris, exhibeixin unitat en defensa de l'Estatut i preparin un pla d'acció davant hipotètiques retallades. Mas va comparèixer a la seu de CiU acom?panyat del secretari general d'Unió, Josep Maria Pelegrí, i amb un panell lluminós de fons on es llegia "La dignitat de Catalunya", títol de l'article d'opinió conjunt.

Amb un to i una posada en escena que buscaven solemnitat, el president de CiU es va dirigir als membres del Tribunal Constitucional, que preparen la seva sentència sobre el recurs del PP contra l'Estatut, convidant-los a que, sense prendre-s'ho com un "element de pressió", es llegeixin amb cura el text publicat per la premsa catalana i prenguin "bona nota" de l'estat d'opinió que reflecteix, perquè coincideix amb el parer "molt majoritari i transversal del poble de Catalunya" a favor de la millora de l'autogovern recollida en l'Estatut.

Mas va destacar que la Constitució ha de ser un marc que permeti fer "progressar" l'autogovern català i no un "fre limitador" que coarti les "aspiracions, anhels i objectius del poble català". Segons la seva opinió, la reacció dels partits polítics catalans no ha de ser conformar-se amb aplaudir simplement la iniciativa de la premsa, sinó passar ara a l'acció i posar-se així mateix d'acord sobre quina resposta donar a una possible sentència negativa del Constitucional.

Estratègia conjunta

Per a això, el president de CiU va decidir remetre una carta a Montilla en la qual l'insta a convocar com més aviat millor una cimera de líders catalans, en què aquests siguin capaços de fer pinya en defensa de l'Estatut, com ho han fet els diaris, i comencin a dissenyar una estratègia conjunta sobre com reaccionar, de forma unitària, a una retallada del text.

"Si diaris tan diferents són capaços de posar-se d'acord per fer una cosa important i reflectir aquest estat d'opinió, amb un editorial conjunt que apel·la a la dignitat de Catalunya, també els partits polítics catalans hem d'estar a l'alçada de les circumstàncies del que el país ens reclama", va afirmar.

I ha de ser Montilla qui "encapçali", com a president de la Generalitat, aquesta iniciativa unitària des de Catalunya, va explicar Mas, que no exclou d'entrada que el propi PP català hi participi, si així ho desitja, en aquesta cimera sobre l'Estatut. Per al president de CiU, les forces polítiques catalanes no han d'esperar que es doni a conèixer la sentència, sinó que han de posar-se des d'ara mateix a treballar i "fer uns deures previs", que passen per planificar la resposta a una eventual rebaixa estatutària.

No obstant això, ja d'entrada observa una "limitació" a aquesta reclamada unitat catalana entorn de l'Estatut: la vinculació del PSC al PSOE, que pensa que pot frustrar una reacció coordinada.

Per part seva, el PSC va rebutjar la proposta del líder de CiU i es va refermar en la seva demanda a Mas que renegui de pactar amb un PP que és, segons el seu parer, qui pressiona el Constitucional i "agredeix" Catalunya.

El secretari d'organització del PSC, José Zaragoza, va avalar l'editorial perquè el veu en la línia del que argumenta el president de la Generalitat. Zaragoza, que en al·lusió a la Constitució va dir que "el que ha servit per unir no ha de servir per dividir", va afirmar que "no tolerarem que el PP parli de pressions perquè són ells els que pressionen, recusen magistrats i mantenen bloquejada la renovació" de l'alt tribunal.