Mentre el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va assegurar haver llegit "amb molt interès" i "molt respecte" l'editorial, el líder del PP, Mariano Rajoy, que va recórrer el text català davant el TC, es va limitar a expressar el seu "respecte a la llei i a les regles del joc (...) I a partir d'aquí cadascú pot opinar el que vulgui", va dir.

El president català, José Montilla, va agrair a la premsa editada a Catalunya i a totes les entitats civils la seva adhesió a l'editorial, un gest sense precedents que valora tant "pel seu simbolisme com perquè reflecteix perfectament l'àmplia unitat que hi ha a la societat catalana en la defensa de l'Estatut i de la via institucional per expressar els desitjos i aspiracions del país".

El president del Parlament, Ernest Benach, va expressar també el seu suport a l'editorial, i va afegir: "Tant de bo els partits polítics, en aquests moments transcendentals per a la història de Catalunya, fossin capaços de seguir l'exemple" marcat pels esmentats mitjans.

El president de CiU, Artur Mas, va expressar el "suport ple, sense matisos ni reserves", de CiU als arguments desgranats en l'editorial per defensar l'Estatut i es va felicitar que, "en els temps que corren, de tant en tant passin coses bones".

Dirigint-se als membres del Tribunal Constitucional (TC), que preparen la seva sentència sobre el recurs del PP contra l'Estatut, Mas els va convidar que, sense prendre-ho com un "element de pressió", es llegeixin detingudament el text publicat per la premsa catalana i prenguin "bona nota" de l'estat d'opinió que reflecteix.

CiU, PSC, ERC i ICV-EUiA van donar suport a la iniciativa de la dotzena de diaris, al qual s'han sumat altres mitjans de comunicació, com Catalunya Ràdio, RAC1, COM Ràdio, el comitè d'empresa de Ràdio 4, El Vigía, etcètera.

El PPC i Ciutadans no van avalar l'editorial. La presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, va demanar "respecte" pels que, com els populars, volen un Estatut català "plenament constitucional", i va recordar que "la dignitat dels catalans passa per solucionar la crisi econòmica".

Durant la jornada es va anar produint un degoteig d'adhesions a l'editorial que, al final del dia, es va convertir en una allau de suports, no només de partits, sinó també d'institucions civils i econòmiques, així com de mitjans de comunicació i fins i tot de milers d'internautes en fòrums i grups de suport al Facebook.

En el terreny econòmic, Pimec, la Cambra de Comerç de Barcelona, l'Associació de Promotors de Barcelona, la Confederació de Comerç de Catalunya i els sindicats UGT, CCOO, USOC i Unió de Pagesos van abonar l'editorial, vist amb bons ulls pel Cercle d'Economia, encara que no va aprovar una resolució en aquest sentit.

De la seva banda, la patronal Foment del Treball va recordar que la lleialtat als valors constitucionals ha d'acompanyar "l'evolució de la societat i de les aspiracions col·lectives".

També s'hi van adherir organitzacions professionals i culturals, com els col·legis catalans de metges, farmacèutics i infermeres, i entitats com Òmnium Cultural i el FC Barcelona.

Al mateix temps que es produïa aquest clamor pro Estatut a Catalunya, el Tribunal Constitucional va decidir ahir ajornar fins a la setmana que ve les seves deliberacions per finalitzar, després de tres anys i mig de debat, una sentència sobre el text català.

El vicepresident del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Fernando de Rosa, va considerar que l'editorial conjunt és un intent de pressionar el Tribunal Constitucional, que no hauria de produir-se quan encara no ha emès una sentència, una opinió compartida per dirigents del PP.

Per l'associació de jutges conservadora APM, l'editorial és una "pressió intolerable" al Constitucilnal, mentre Jutges per a la Democràcia, de caire progressista, el situa en l'exercici de la llibertat d'expressió.