El Govern català ha aprovat l'oferta d'ocupació pública parcial de cossos docents per el 2010. Convocarà 5.025 places de funcionari docent, de les quals 3.990 seran de mestres i 1.035 de catedràtics (1.000 d'ensenyament secundari, 22 d'escoles oficials d'idiomes i 13 d'arts plàstiques). L'oferta convocada per al cos de mestres permet assolir els acords 2006-2011 als quals va arribar el Govern amb els sindicats un any abans del previst, segons el Govern. Aquest compliment de l'acord ha estat possible gràcies al gran nombre d'oposicions de les darreres convocatòries. El Govern ha convocat 22.581 places de mestres i professors, que són 1.382 places docents més de les previstes per al període 2006-2010.

L'oferta de places docents s'ha anat incrementant en els últims anys. Des del curs 2003-2004 la plantilla de professorat dels centres del Departament d'Educació ha experimentat un augment del 32%. Gràcies a això, ha crescut l'estabilitat de les plantilles de mestres i professors, la qual cosa ha permès, de manera paral·lela, una reducció progressiva del nombre d'interins.

Reducció dels interins

D'altra banda, les places convocades en els darrers anys han permès que el nombre d'interins que hi ha als centres educatius de Catalunya hagi passat del 23,9% del curs 2006-2007 a l'11% del 2009-2010. Des del 2005, 17.824 docents que estaven treballant com a interins han passat a treballar com a funcionaris i, per tant, han estabilitzat la seva situació laboral.

Així doncs, dels 62.975 docents que treballen als centres del Departament d'Educació, un 11% ho fan com a interins, i d'aquests 2.730 tenen un contracte d'estabilitat, és a dir, el Departament d'Educació els ha garantit que treballaran sense interrupció durant els dos propers cursos. Aquesta és la primera vegada que el Govern aprova una oferta d'ocupació pública en aplicació de la Llei d'Educació.

Beques i ajuts a l'estudi

El Govern també ha autoritzat aquest dimarts la signatura d'un conveni amb el Ministeri d'Educació per a la gestió de les beques i ajuts a l'estudi.

Aquest acord suposa la renovació del conveni que des de l'any 2005 regula, entre d'altres, la gestió dels ajuts per a alumnes amb necessitats específiques de suport educatiu, les beques de caràcter general per a alumnes de nivells posteriors a l'ensenyament obligatori que cursin estudis en la seva pròpia comunitat autònoma o les beques de col·laboració.

Segons aquest acord, el Ministeri d'Educació serà l'òrgan encarregat de convocar aquestes beques i ajuts a l'estudi. Per la seva banda, el Govern català es farà càrrec de la selecció, adjudicació provisional i definitiva dels ajuts, així com de la inspecció, verificació i resolució dels recursos administratius.