El president de CiU, Artur Mas, ha remarcat aquest dijous que el Govern 'ha d'actuar a fons i ha de donar explicacions convincents' sobre la possible implicació de l'exgerent de l'Incasòl, Emili Mas, en el 'cas Pretòria', tot i que ha demanat que es respecti la presumpció d'innocència per a tothom. Mas s'ha mostrat sorprès per algunes imputacions. 'Veig que es va molt enllà', ha dit en referència a les dones de Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, per exemple. 'Sorprèn una mica que s'estenguin tant les declaracions a persones que teòricament no hi devien tenir cap mena de declaració directa', ha afegit en declaracions als periodistes.

Tot i que ha reiterat que cal defensar la presumpció d'innocència per a tothom, també ha demanat distingir entre les activitats particulars i les que afecten institucions públiques, que poden prendre decisions que tenen a veure amb el conjunt de la societat. La obligació de l'oposició, ha dit, és 'vigilar que totes aquelles possibles implicacions s'aclareixin del tot i saber si es confirmen o no es confirmen'.

Per això, ha indicat que la Generalitat ha d'investigar si es van produir actuacions irregulars a l'Incasòl, i ha afegit que ell no té 'elements de judici per pensar' que sí que hi ha algun tipus d'implicació en el 'cas Pretòria'. 'A mi em seria molt fàcil acusar els nostres adversaris polítics de no sé què, però no crec que sigui el cal ni ha de ser el nostre estil', ha remarcat.

Pel que fa a les dones de Lluís Prenafeta i Macià Alavedra, ha indicat que desconeix si són militants, però ha remarcat que 'una persona imputada no és una persona culpable'. 'Ni tan sols han declarat davant el jutge', ha dit també en referència a l'excap de Planificació Territorial Genís Carbó. 'Per què se'ls ha de suspendre de militància si ni tan sols han pogut declarar davant el jutge?', ha preguntat. De Carbó, ha indicat que deu ser militant del partit i res més. El que sí ha volgut deixar clar és que tot aquest cas no afecta ni CDC, ni CiU, ni la política.

De tota manera, sí que ha reconegut que li han sorprès algunes imputacions, però no ha volgut criticar Garzón en creure que s'ha de pressuposar que 'deu tenir alguna informació i que deu estar recollint opinions i declaracions'. 'He de pensar que s'està fent pel bon fi de tot plegat', ha afegit.

Al preguntar-se-li si posaria la mà al foc per Alavedra i Prenafeta com ha fet el conseller Nadal amb l'exgerent de l'Incasòl, Mas ha apuntat que dir això seria fer declaracions 'buides de contingut'. Després de subratllar que els dos són amics seus, ha considerat que 'són ells que s'han de defensar i tenen tot el dret a defensar-se' per actuacions que han fet a títol personal.