El passat set de desembre, el màxim dirigent de CDC, Artur Mas, es va entrevistar secretament a París amb Xavier Bertrand, secretari general del partit francès Unió per un Moviment Popular (UMP), la principal organització que dona suport a la presidencia de Nicolas Sarkozy. Xavier Bertrand va ser ministre de Treball i és un col·laborador directe de Sarkozy. L'entrevista va durar mitja hora.

Mas va fer el viatge acompanyat del gerent de CDC, Germà Gordó, de l'antiga alcaldessa de Salses, Marie-Claude Grégoire (la qual havia muntat la trobada) i del dirigent de la sucursal de CDC a Catalunya Nord, Jordi Vera, antic dirigent de diverses organitzacions terroristes marxistaleninistes.

Bertrand i Mas varen estar reunits totalment sols. Després, Bertrand va parlar uns instants amb Grégoire i Vera, però no pas amb Gordó. La informació de la trobada, que certament té molt d'insòlita, ha estat facilitada per un dels participants i confirmada per fonts polítiques de Catalunya Nord.

La reunió va ser demanada per CDC ( a través de la senyora Grégoire que ara està tan enfadada amb Vera que ni es parlen) en el marc de la seva voluntat d´incloure un membre de CDC en les llistes electorals de la UMP en la regió de Llenguadoc Rosselló. Els comicis tindran efecte els dies 14 i 21 del març vinent.

La trobada va ser un total fracàs. Bertrand va dir que ell no podia ni volia intervenir en pactes locals, que havien de ser decidits en cada àmbit territorial. Va recordar als dirigents de CDC que a la Catalunya Nord, la UMP ja té des de fa anys un pacte permanent amb Unitat Catalana. Aquest és un modest partit catalanista -si bé amb molts més militants i vots que la CDC d'allí- que després d'haver tingut bones relacions amb l'organització central de CDC ara hi està enfrontat. La causa és la creació de la sucursal de CDC i sobretot la personalitat de l'exterrorista Jordi Vera. Mai la UMP o Unitat Catalana voldran un antic dirigent terrorista en le seves llistes.

Bertrand està molt al corrent dels problemes creats per CDC a Catalunya Nord perquè l'actual alcalde de Prada de Conflent, Jean-Yves Castex, va ser cap de gabinet de Bertrand quan aquest va ser ministre de Treball.

Com a conseqüència d'aquell rebuig, el passat dia 29 es varen trobar a Girona el gerent de CDC Germà Gordó i el dirigent de Unitat Catalana Jaume Roure. Absurdament, Gordó va propasar a Roure que pactés amb CDC o bé que els membres d'Unitat Catalana ingressessin a CDC. Roure va refusar-ho de ple.

A més, Roure va mostrar a Gordó una carta de Joan Pau Alduy, senador, antic alcalde de Perpinyà i ara president de la seva àrea metropolitana, on aquest reafirmava que mai pactaria amb Jordi Vera. Gordó també va confirmar a Roure la trobada d'Artur Mas amb Xavier Beertrand.

El fet que Mas anés a entrevistar-se amb un dels homes polítics més importants de França per intentar salvar una situació -la de CDC i Vera a Catalunya Nord- ha causat autèntica sensació en el microcosmos catalanista de Perpinyà.

La implicació de Mas confirma que CDC es troba molt en fals. La seva gran despesa de diners no ha produït cap resultat positiu. La sucursal de CDC només va treure un 0,9 per cent de vots en les darreres generals, mentre que ha generat escàndols i conflictes perfectament inútils, de mer aventurisme polític.

Fins ara es donava per entès que tota la inefable operació de CDC a Catalunya Nord era obra de Felip Puig, el segon de Mas, qui certament va iniciar tot el muntatge, de la mà de Vera. La implicació directa de Mas mostra els fets sota una nova llum: la de la responsabilitat plena de CDC en un immens mullader.

Per acabar-ho de completar, cal afegir que Vera és regidor en el grup socialista de l'Ajuntament de Perpinyà i obra constantment en favor d'aquest partit i del seu cap de clan local, Christian Bourquin. Les intervencions de Vera en el ple municipal són d'una extrema agressivitat. Això porta a creure que Vera té diverses estratègies totes de finalitat personal. En concret considera la possibilitat de presentar-se a les eleccions cantonals amb suport socialista.

Així, el passat tretze de desembre Vera era a Montpeller per a intentar col·locar en la llista ecologista (Europe Écologie) Alexandre Pugnau que de fet i de carnet és socialista i no té res de catalanista. Però era presentat per Vera, a qui acompanyava, com si fos un membre de CDC. Els ecologistes (molt enfrontats als socialistes) varen descobrir l'operació i ara no volen ni sentir parlar de Vera ni de CDC. Com va titular un setmanari de Perpinyà, Vera feia doble joc, com a molt mínim.

Políticament, el gran beneficiari de les enganyifes a repetició de Vera serà el president sortint de la regió, Georges Frêche, un socialista de relacions complexes amb el seu propi partit, autor de declaracions grollerament racistes, amic de Vera (com abans de Pasqual Maragall) i finalment autor, entre altres, de la frase "Els catalans em fan defecar" ("Les catalans me font chier").

Que el candidat a president de la Generalitat que, segons les enquestes, té més possibilitats de ser elegit, Artur Mas, es fiqui de peus en una galleda tan plena d'aigua bruta com és tota l'operació de CDC a Perpinyà, resulta ser molt preocupant, per dir-ho de manera suau. Si Mas no pot entendre la veritable personalitat de Jordi Vera, què no serà el que tampoc no podrà entendre? Resultaria que finalment Felip Puig ha tingut més nas que no pas Mas i li ha passat a aquest un clan rovellat i roent? En tot cas, i malgrat Vera, Puig i ara Mas, l'AAjuntament de Perpinyà i la seva aglomeració (aquí en diríem àrea metropolitana, ara presidida per Joan Pau Alduy, continuaran la seva política de concertació amb el Principat.

En efecte, un dirigent d'Unitat Catalana va manifestar ahir que abans del primer de març estarà oberta a Girona la delegació ?d'aquella àrea metropolitana, anomenada "aglomeració Perpinyà Mediterrània".