Tots els partits de Catalunya Nord han refusat admetre cap representant de CDC en les llistes de candidats per a les eleccions regionals franceses del proper mes de març. A la vegada, CDC i el seu president a Catalunya Nord, Jordi Vera, han estat condemnats en un insòlit procediment civil instat pel mateix Vera contra militants de la mateixa CDC. Aquest partit compta amb un nombre molt modest de militants, contínuament decreixent. Fa poc, Vera també va dur a terme una temerària denúncia contra un periodista que va ser arxivada d'ofici.

Avui membres de la mateixa CDC passen de ser demandats a ser querellants. En efecte, segons han informat a aquest diari, portaran a terme una nova acció judicial, aquesta vegada de caràcter penal, contra CDC i el seu president a Catalunya Nord, Jordi Vera, antic dirigent d'organitzacions terroristes marxistaleninistes. Finalment, una alta font parisenca ha considerat gairebé segur que aviat l'escabrós tema dels molts diners gastats per sucursal nord-catalana de CDC i el seu inefable president, siguin objecte d'una inspecció fiscal.

Per CDC aquesta ha estat una "Setmana Tràgica". Malgrat la secreta i arriscada anada d'Artur Mas a París per intercedir a favor de Jordi Vera, cap persona proposada per aquest ha aconseguit figurar en les llistes de les properes eleccions. Quan CDC es va presentar sola, en unes generals, va aconseguir un ridícul 0,9 per cent del vot. Ara en tindria encara menys.

En primer terme, CDC va intentar posar una persona en la llista de la UMP, el principal partit que dóna suport a Nicolas Sarkozy. No solament no ho ha aconseguit sinó que abans d'ahir la UMP va optar per col·locar en el lloc sisè de la seva llista a Virgínia Barra, dirigent d'Unitat Catalana, partit catalanista que abans havia tingut molt bones relacions amb CDC. Aquestes es varen trencar, per esdevenir un enfrontament obert, quan CDC va decidir crear la seva sucursal.

Després Vera va intentar col·locar un socialista, fent-lo passar per membre de CDC, en la llista dels ecologistes. Aquests varen reaccionar molt durament. En el decurs d'una reunió que va durar fins a les tres de la matinada, varen posar de tots colors a Vera i a CDC. Preferiren incloure a la llista ecologista un catalanista independent, que tenia el suport d'ERC. És el respectat activista cultural Pere Manzanares.

Després d'aquests dos fracassos, Vera es va reunir abans-d'ahir amb Chantal Gombert, dirigent local del partit centrista Modem, liderat per l'exministre i etern candidat presidencial François Bayrou. Per tercera vegada, Vera i CDC varen ser totalment rebutjats.

El rebuig general de Vera i de CDC és tant més greu pel fet que Vera disposa de quantitats fabuloses de diners, si es té en consideració la precarietat econòmica general de CDC, des que va deixar la Generalitat. Té sentit que el dirigent de la cúpula de CDC amb qui Vera es reuneix més sovint sigui el gerent de tota CDC, Germà Gordó.

Segons dissidents del seu mateix partit, Vera pensava aportar, a la campanya del partit que acceptés a algú proposat per ell, un mínim de 30.000 euros, xifra molt important per unes eleccions a Perpinyà. Vera també hauria posat a disposició del partit que fos l'immens, i totalment desproporcionat, local de CDC a la capital de Catalunya Nord. Malgrat ser molt cèntric, sempre està tancat.

La querella que avui militants de CDC presentaran contra Vera i sembla que també contra CDC - l'advocat dels querellants no va precisar la legitimació passiva, ni va atendre les trucades ni el correu electrònic d'aquest diari - serà, com a mínim, pels presumptes delictes de falsedat en document i per la seva presentació com a prova en un acte judicial.

Tot sorgeix del judici civil que varen iniciar ( i perdre) Vera i CDC. Era relatiu a l'ús del logotip i de l'expressió "burro emmascarat". A la vista de la sentència civil, hi ha moltes possibilitats que Vera i eventualment CDC, atès que Vera va actuar en justícia en nom de CDC, siguin condemnats. Els opositors a Vera diuen que aquest no està massa preocupat. "Serà Artur Mas i la CDC del Sud els que assumiran tots els costos econòmics", afirmen irònicament.

Els opositors a Vera - condició ben generalitzada a Catalunya Nord - l'acusen d'obrar secretament en favor del cap del clan socialista local, que encapçala l'anticatalà Christian Bourquin, president del Consell General. Aquest, a la vegada, està al servei del cap clan socialista en l'àmbit de la regió Llenguadoc-Rosselló, George Frêche, qui, quant a anticatalà ("els catalans em fan defecar", va dir) pot guanyar qualsevol concurs. La cirereta al cim del pastís l'encarna Artur Mas, signant talons (si és que s'usen talons, tema, ai las, ben interessant) i fent el ridícul.