El conseller d'Educació de la Generalitat, el socialista Ernest Maragall, creu que els catalans estan "cansats" de l'experiència del tripartit, malgrat estimar que és positiva, i que, "ara per ara", sembla que "no li donaran suport" en les pròximes eleccions autonòmiques.

La imatge "no positiva" de la fórmula del tripartit PSC-ICV-ERC que ha governat Catalunya en les dues últimes legislatures passarà factura a l'executiu que presideix José Montilla, malgrat, segons el seu parer, del "balanç positiu" d'un govern que ha treballat "intensament".

"Ara per ara -va dir el conseller- sembla que Catalunya no accepta aquesta possibilitat (reeditar el tripartit), està cansada, i tot indica que no donarà suport a nous experiments ni artefactes inestables".

L'"estigma" d'aquesta imatge negativa contrasta, va dir, amb "l'espècie de festa" que s'ha deslligat en altres àmbits polítics catalans -sobiranistes i d'esquerra- per crear noves formacions polítiques, "totes acceptables i que estan en el seu dret de fer-ho", va reconèixer.

Aquestes consideracions les va fer Ernest Maragall durant la seva intervenció al Fòrum Nova Economia, que va celebrar-se a Barcelona, on també va apostar per la "urgent" necessitat de regenerar l'actual model de partits polítics, que "ja ha donat de si tot el que podia" i que ha derivat cap a una certa endogàmia.

Segons la seva opinió, els partits no són considerats actualment interlocutors vàlids pels ciutadans, per la qual cosa va mostrar-se favorable a iniciatives com la de la formació Ciutadans pel Canvi, que propugnen la reforma de la llei electoral.

"Si hi ha voluntat política no veig per què no podria estar en marxa de cara a les noves eleccions autonòmiques (una nova llei electoral). Encara hi ha temps", va valorar el conseller, que va recordar que hi ha una comissió parlamentària que estudia aquest tema.

Malestar al PSC i ICV

Les declaracions de Maragall van provocar malestar al PSC i a IVC. Dirigents del PSC van expressar en privat la seva incomoditat per les declaracions del conseller, que creu que els catalans estan "cansats" del tripartit, encara que alguns sectors de la formació reclamen un major perfil del partit. Un destacat dirigent socialista va apuntar que Maragall s'equivoca d'adversaris i que el missatge s'ha de focalitzar en el "risc" que suposaria el retorn de CiU al Govern. Un alre dirigent ho va qualificar com "una maragallada més" mentre que CiU va incidir que es tractava d'una nova divisió al tripartit.

Per la seva banda el president de la Generalitat, José Montilla, va assegurar que "queda legislatura per endavant", de manera que ara no estudia la possibilitat d'anticipar les eleccions. Ho va assegurar a la sessió de control al Govern, després que el president del grup del PP, Daniel Sirera, va reprotxar les declaracions del conseller d'Educació.

"Si la seva voluntat és no seguir governant amb els seus socis, per què no deixem de perdre el temps i convoca eleccions?", va preguntar Sirera, mentre que Montilla va apreciar que, després d'aquestes paraules, s'entreveuen les ganes dels populars perquè s'acabi la legislatura, i els va instar a no anticipar-se ja que encara s'emportaran alguna sorpresa de les urnes.

Més crític va ser el secretari general d'ICV i candidat d'aquesta formació a la presidència de la Generalitat, Joan Herrera, que va replicar a Maragall que la fatiga que aprecia en els catalans respecte al tripartit no és certa, però va donar a entendre que alguna política de la seva conselleria sí que havia generat "cansament" en electors d'esquerra.

Encara que Herrera va evitarrespondre directament a Maragall, sí que li va reprotxar alguns aspectes de la seva gestió, en al·lusió a la llei catalana d'educació, que ICV va votar en contra perquè permet que rebin fons públics escoles que separen els nens per sexe.

Per la seva banda el tercer soci del tripartit, ERC, va declinar valorar les declaracions del conseller d'Educació, Ernes Maragall, amb l'argument que són reflexions internes del PSC.