El president de la Generalitat, José Montilla, va restar ahir importància a l'enquesta de l'Institut Noxa que va apuntar ahir que Convergència i Unió (CiU) vorejaria la majoria absoluta si avui se celebressin eleccions autonònimques, i va recordar que els comicis estan encara "molt lluny". Responent així a l'enquesta publicada ahir a La Vanguardia, que augura un retrocés del Partit Socialista de Catalunya (PSC) i la pèrdua de cinc escons, Montilla va insistir que les úniques enquestes que valen "són les del dia de les eleccions".

Segons Montilla, "no hem de governar condicionats per les enquestes, sinó mirant els problemes a la cara; governar no és quedar bé, sinó fer allò que cal". Després d'una reunió amb alcaldes socialistes, el president de la Generalitat va afegir que el Govern no pensa en enquestes, sinó en els problemes".

Tot i això Montilla va admentre que les dades resultants de l'enquesta són uns "mals resultats" per als socialistes catalans. Va valorar, però que "governar no és quedar bé, és fer el que cal", referint-se també a la voràgine dels darrers dies per la gestió de les nevades. Davant d'aquesta premissa va finalitzar dient que, per contra, "hi ha formacions polítiques que fan les coses per quedar bé".

Segons l'últim sondeig de l'Institut Noxa, CiU obtindria actualment el 44% dels vots, tal i com en els millors temps de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i entre 65 i 67 escons. D'aquesta manera estaria a molt poc d'aconseguir la majoria absoluta al Parlament, que està als 68. El socialistes, respectivament, perdrien tres punts i fins a cinc escons i la resta de socis del tripartit també reduirien el percentatge de vots.

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), segons aquesta enquesta, perdria sis punts i gairebé la meitat dels seus escons. Iniciativa per Catalunya Verds seria la força del Govern que perdira ?menys vots i segurament mantindria els mateixos escons. Tot plegat, comptabilitzat, fa que al tripartit li sigui impossible ser la força majoritària.

"Impossible pactar amb CiU"

Pel que fa al Partit Popular (PP), només perdia tres dècimes i mantindria el nombre d'escons a 14. Els populars es podrien arribar a convertir així en una força decisiva, malgrat això, segons declaracions de la seva representant en les pròximes eleccions autonòmiques, Alícia Sánchez-Camacho, en el context actual "veu una gran impossibilitat d'arribar a un acord amb CiU". La portaveu del PP considera, tot i així, que "la possibilitat que està sobre la taula" és un pacte amb el PSC, ja que, segons la líder popular, el seu partit aspira a tenir capacitat de decisió en la governabilitat de Catalunya i que "no es pot aguantar un tercer tripartit o un govern clarament independentista de CiU".

La resta de resultats de l'enquesta deixen Ciutadans sense possibilitat de representació a la cambra i el grup que estaria liderat per Joan Carretero o Joan Laporta (Reagrupament.cat) amb una estimació de vot que no arribaria al 2%.