El primer secretari del PSC, José Montilla, va encarregar ahir al responsable del seu programa electoral, Jaume Collboni, que dirigeixi també la campanya electoral i que li imprimeixi un canvi d'estil, i va comparèixer envoltat d'algunes de les "cares noves" del PSC amb les quals compta per al futur. Entre elles hi ha l'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, que s'integra a un equip format per onze persones, la majoria de l'executiva del partit, i en el qual no hi ha cap conseller del Govern.

Després de l'executiva, que el va confirmar com a cap de llista en les autonòmiques en ser l'únic candidat, Montilla va donar un cop d'efecte en avançar que Collboni rellevarà en aquesta responsabilitat José Zaragoza, que els últims anys s'ha caracteritzat per campanyes que buscaven mobilitzar el vot anti-PP i per alertar de pactes entre PP i CiU.

Marcant distàncies

Durant la seva presentació davant els mitjans, Collboni, si bé va destacar les "campanyes d'èxit" del seu antecessor, va marcar obertament distàncies amb José Zaragoza en admetre que anteriors campanyes havien estat "agressives" i que el partit abandera ara un "nou estil".

Collboni, dirigent de la UGT i coordinador del grup del PSC-CpC al Parlament, va assegurar: "Ell mateix (Zaragoza) i el president són conscients que hem de fer les coses de manera diferent, contraposant models, no persones".

Del "fets, no paraules" de la campanya anterior de Montilla, Collboni va passar al "fets i paraules" que demana en aquesta nova etapa política "en positiu".

En aquest context, va admetre que "la inèrcia" de l'anterior director de campanya és "molt forta", però va recordar que "el sistemàtic atac a l'adversari i la destrucció de les idees de l'oponent no contribueixen a construir país", i va avançar que per intentar que hi hagi una campanya "constructiva" parlarà amb els directors de campanya de la resta de partits.

La compareixença de Montilla, la candidatura del qual ha estat avalada per gairebé 400 membres del Consell Nacional (el 90% del total), va servir també per escenificar les "noves cares" que vol incorporar a les seves llistes.

Flanquejat per Collboni i per la secretària del Govern, Laia Bonet, Montilla es va presentar a la sala de premsa envoltat per un total d'onze persones, que conformaran el seu equip de campanya, i va dir que afronta amb "il·lusió i determinació" el repte de ser candidat.

A més d'aquestes dues persones, que estan cridades a jugar un paper important a les llistes del PSC, també acompanyaven Montilla el secretari general de Presidència, Isaías Taboas; la diputada del Parlament Rocío Martínez-Sampere; el portaveu del PSC, Miquel Iceta, i el secretari d'organització, José Zaragoza, entre d'altres.

També van acompanyar Montilla l'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlón; i els alcaldes de Lleida, Àngel Ros; Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros; Salt, Iolanda Pineda; i Ulldecona, Núria Ventura.

Amb aquest gest, Montilla, que serà proclamat candidat el pròxim 17 d'abril per part del Consell Nacional i que desgranarà les pròximes setmanes les seves propostes, ha mostrat així que compta per a les llistes amb aquest "planter" de dirigents.

L'equip i les llistes

No obstant això, Collboni, que els pròxims mesos multiplicarà la seva presència als mitjans, va matisar després que la posada en escena de Montilla amb aquestes persones no implica que tots ells formin part de les llistes.

Malgrat que Collboni portarà ara les regnes de la campanya electoral, Zaragoza continuarà formant part del comitè electoral -que es reunirà avui- i s'encarregarà de mobilitzar el partit.

Montilla va emmarcar tots els canvis per la seva voluntat de renovar el PSC i es va mostrar convençut que aconseguiria un equip de persones "potent i equilibrat".