El Govern va recordar a l'Ajuntament de Vic que la competència per expulsar immigrants irregulars és exclusiva de l'Estat i li va advertir que la seva intenció de denunciar els sense papers que vulguin empadronar-se al seu municipi pot deixar-lo fora de la llei.

Aquest és el missatge que va transmetre el conseller d'Obres Públiques, Joaquim Nadal, que ahir va exercir novament de portaveu de l'executiu català després de la seva reunió ordinària al Palau de la Generalitat.

El president català, José Montilla, i els seus consellers van tractar de forma "breu" a la reunió del Govern la polèmica originada a Vic per voler denunciar els immigrants irregulars que desitgin empadronar-se, encara que a la Generalitat no li consta que s'estigui fent encara, tal com ja van apuntar els grups municipals d'ERC i PSC, que donen suport en el govern local a l'alcalde Josep Maria Vila d'Abadal (CiU).

El conseller Nadal va dir que al Govern li sembla "preocupant" que CiU entri en "terrenys demagògics, confonent la ciutadania", sobretot quan defensa criteris que "no contempla la llei".

El conseller va subratllar que ni tan sols existeix "unanimitat" entre els alcaldes de CiU per dur a terme la delació proposta per Vic.

"Les expulsions i les identificacions corresponen a altres administracions i tots junts hem de treballar per la integració", va asseverar Nadal, que de tota manera va recordar que, en aquests moments de crisi i desocupació, "no vénen o vénen poc" immigrants irregulars a Catalunya.

Per la seva banda, la vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, va assegurar que l'Executiu no comparteix la decisió de l'Ajuntament de Vic d'informar l'Estat dels immigrants irregulars que demanin empadronar-se i va anunciar que hi haurà un informe jurídic sobre això.

La vicepresidenta va informar que la decisió de l'Ajuntament osonenc de Vic està sent estudiada pels serveis jurídics de l'Estat. "En principi, no compartim la posició de l'alcalde, però tindrem un informe fonamentat sobre el tema", va recalcar.

Malgrat l'allau de crítiques, l'alcaldia de Vic va reiterar ahir en un comunicat la seva posició de denunciar davant l'Estat els immigrants en situació irregular que sol·licitin empadronar-se al municipi i va reptar així el Govern de la Generalitat, que l'havia advertit que la seva decisió pot deixar-lo fora de la llei.

També l'alcaldia va manifestar que "se seguirà empadronant a totes les persones que arribin a l'Oficina Municipal d'Acollida, sigui quina sigui la seva situació, tal com es va indicar al Govern central el mes de gener passat".

Sense contradiccions

El líder de CiU, Artur Mas, va negar que hi hagi divisió en el si de la federació per la gestió de la immigració, i va assegurar que hi ha un sol discurs en aquesta qüestió. Va referir-se així a les posicions divergents que han expressat l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, i el president de la sectorial d'Immigració de CDC, Àngel Colom, sobre la decisió de denunciar o no davant del Govern els casos d'immigrants irregulars.

"No hi ha cap contradicció. Hi ha matisos perquè és lògic que les persones que porten temes d'immigració posin l'accent en un tema i els alcaldes en un altre, però el discurs és el mateix", va sostenir Mas, que va defensar la bona tasca que realitza Colom al capdavant de la sectorial d'immigració per acostar la immigració al catalanisme. Va assegurar que el discurs general de CiU sobre la immigració no és contra la immigració, però tampoc és el de portes obertes, després de defensar que ha de tenir un ordre i integrar-se.

Va justificar també que, malgrat respectar la decisió de Vic, donin llibertat als seus alcaldes per denunciar o no els immigrants irregulars.