El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, ha fet costat aquest dimecres el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, amb el pla de contenció de la despesa que ha anunciat i que representa una retallada en el sou dels funcionaris i la congelació de pensions, entre d'altres mesures. Castells ha anunciat que la Generalitat treballa en un propi pla que també contempla una retallada de sous de funcionaris, tot i que advertint que 'hauran de fer més esforços els que més guanyen', i ha obert la porta a pujar els impostos de transmissions patrimonials i d'actes jurídics documentats, ja que estudia una pujada en paral·lel a l'IVA, i passar-los del 7 al 8%.

Castells, que aquest dimecres s'ha reunit durant uns quinze minuts amb el president de la Generalitat, José Montilla, al despatx que aquest té al Parlament, creu que les mesures anunciades per Zapatero 'estan carregades de raó', ja que 'cal fer-ho' davant de la situació actual. 'Cal que fem tots plegats un gran esforç de contenció pressupostària i reducció del dèficit', ha dit, donades les reclamacions que arriben des de la Unió Europea (UE) i la situació generada en els últims dies, amb una forta inestabilitat als mercats.

En aquest context, el conseller creu que cal prendre 'mesures reals', i no fer 'brindis al col' o mesures 'no creïbles que no serveixin de massa'. Per això, considera que Zapatero va 'en la bona direcció' amb les mesures presentades. Cal recordar que el conseller d'Economia ha estat crític en els últims mesos amb algunes polítiques econòmiques del govern espanyol i que fins i tot havia arribat a dir que calia més valentia.

Castells ha recordat que el Govern ja havia pres mesures per a la contenció de la despesa al juliol del 2008, amb la congelació dels sous dels alts càrrecs, i que ja treballava des de feia setmanes en noves mesures per tal de complir amb un acord del Consell de Política Fiscal i Financera del març per reduir el dèficit.

Ara, però, Castells ha afegit que cal prendre 'mesures addicionals' i ha assegurat que el Govern hi treballarà 'a fons'. De fet, fonts de l'executiu preveuen que les primeres mesures es puguin aprovar en la reunió del Consell de Govern de la setmana que ve.

Així, el conseller ha assegurat que cal 'contenir despeses' en matèria de personal i 'en alguns casos retallar sous'. Aquesta és una mesura que fa temps que la Generalitat està estudiant. Castells, però, ha deixat clar que 's'haurà de fer de forma proporcionada' i que 'hauran de fer més esforços els qui més guanyen'. L'executiu ja va deixar entreveure aquesta retallada aquest dimarts, quan després de la reunió del Consell de Govern un pla d'austeritat que també afectaria al capítol de personal de l'administració.

Però a més dels sous dels funcionaris, Castells ha afegit que la retallada també afectarà a algunes inversions que 's'hauran de replantejar si fer ara o si ara no és el moment i han de quedar ajornades', i a algunes polítiques i programes que hauran 'd'alentar' o 'aparcar el seu desplegament'.

El pla que preveu el Govern també podria comportar una pujada d'impostos, concretament el de transmissions patrimonials i el d'actes jurídics documentats. Castells ha obert la porta a pujar-los de forma paral·lela a l'augment de l'IVA i ha dit que s'està estudiant. El govern espanyol ha decidit que l'IVA passi del 7% al 8% a partir de l'1 de juliol i Castells ha dit que 'potser ens hem de plantejar una cosa semblant'. Es tracta de dos impostos els ingressos dels quals venen fonamentalment de l'activitat immobiliària.

Advertiment a l'Estat

Tot i que Castells ha volgut fer palès el seu 'compromís' per col·laborar en la reducció del dèficit, també ha volgut llençar un advertiment a l'Estat. El conseller ha remarcat que qui haurà de fer un 'esforç' més elevat és qui té 'més dèficit' i ha recordat que, de l'11,2% de dèficit del conjunt de l'estat espanyol, més d'un 9% correspon al govern espanyol.

Castells ha afegit que les mesures tenen com a objectiu la reducció del dèficit, i que això no té a veure amb el nivell de despesa, de manera que és a l'Estat qui li correspon el major esforç en aquest procés. 'Dit això, nosaltres els primers a l'hora de treballar en aquesta direcció', ha reblat.