Castells ha apuntat que la retallada no té perquè afectar a tots els funcionaris, ja que hi ha la possibilitat que no se'ls baixi el sou a aquells empleats públics amb un salari menor. El conseller ha deixat clar que caldrà que aquells que tenen 'el lloc de treball assegurat' hauran de fer un 'sacrifici important' en un any en què 'pràcticament no hi haurà inflació'.

Un sacrifici i 'esforç' que, ha afegit, 's'haurà de fer d'una manera justa i progressiva', és a dir, 'més aquells que més guanyen'. Per això, ha explicat que la retallada serà d'una mitjana del 5%, però que aquest percentatge serà inferior per als qui guanyin menys, 'fins i tot no tocant el seu sou'. Castells ha afegit que les 'reduccions més fortes i més dràstiques' seran pels qui guanyin més, començant pels membres del Govern i del president, tot i que ha recordat que 'altres guanyen tant o més dins del sector públic consolidat'.

Castells ha afegit que el Govern de la Generalitat ja hauria congelat el sous dels funcionaris l'any 2009, perquè que estava 'a expenses del que fes l'Estat'.

Altres mesures que Castells ha reiterat són la congelació de plantilles, l'ajornament o reprogramació d'inversions que 'poden esperar' i 'fer més gradual l'aplicació de determinats programes que són costosos'.

El conseller també ha insistit en què s'està estudiant un augment d'un punt en l'impost de transmissions patrimonials, en paral·lel a l'augment de l'IVA que es farà a partir del juliol. Un augment que 'ens agradarà molt o poc, però es farà i segurament ara és pertinent per a reduir el dèficit'. En tot cas, Castells ha garantit que, si el Govern es decideix a aquest augment tributari, serà 'una mesura menor compassada al que suposa l'increment de l'IVA al conjunt de l'Estat'.

Castells ha parlat d'aquestes mesures en una interpel·lació al Parlament feta per CiU en la qual el conseller ha defensat les mesures portades a terme pel Govern per contenir la despesa des de l'any 2007. 'El Govern ha adoptat des del primer moment polítiques de contenció de la despesa', ha dit, perquè 'el problema fonamental en aquests moments és l'ensorrament dels impostos'. Unes mesures que, segons ha explicat Castells, ha comportat una reducció del dèficit de la Generalitat del 2009 respecte el 2008. En concret, el dèficit del 2008 va ser de 5.200 MEUR, mentre que ha avançat que el de l'any passat serà inferior a 5.000, de l'ordre de 4.500 MEUR. També ha dit que la liquidació de despeses durant aquest primer trimestre del 2010 va ser de -0,2%.

Per la seva banda, el diputat de CiU Jordi Turull ha denunciat que el problema de les finances de la Generalitat no està en els ingressos, sinó en el 'descontrol' en la despesa, amb una 'manca de voluntat per frenar la dinàmica'. Turull ha acusat el Govern d'haver 'engreixat excessivament l'administració' amb un 'desproporcionat increment de personal tant a la Generalitat com a les empreses públiques'.

Turull també ha assegurat que 'no han estalviat res de coses prescindibles i no han ajornat coses ajornables', al mateix temps que ha denunciat una 'desídia' en obres públiques com la L9. 'Tenen una ferida oberta que no para de sagnar', ha assegurat, tot afegint que les finances de la Generalitat porten 'pel camí del pedregar'. A més, ha denunciat que s'han 'llençat milions d'euros en estudis i informes i aquí no ha plegat ningú'.

El diputat de CiU ha instat el Govern a 'estrènyer-se el cinturó de veritat', perquè 'ara toca pagar la festa, els excessos i les incompetències vàries'. 'Ara tot això ha d'anar a costa dels funcionaris, dels jubilats, de la gent amb dependència? Això ha estat l'estafa de l'estampeta', ha reblat.

Castells acusa Turull de buscar 'porqueria'

Castells ha lamentat el 'discurs apocalíptic' i 'fora de la realitat' de Turull, a qui ha recordat que el dèficit de Catalunya és del 2%, 'una demostració que la despesa del país està controlada'. 'Aprengui a mirar les dades i a ser objectiu'. El conseller ha defensat que el Govern ha reduït la seva despesa en informes i estudis. Una disminució que va ser de l'ordre del 26,5% durant el 2009 i del 59% en el primer trimestre del 2010. Castells ha reconegut que 'vol dir que potser abans se'ns feia una mica massa'.

En tot cas, el conseller ha retret a Turull la seva tasca en la recerca d'informes irregulars del Govern. Cal recordar que Turull és el diputat de CiU que ha visitat els diferents departaments de la Generalitat per poder veure in situ aquests informes. Per Castells, 'això d'especialitzar-se en buscar porqueria acaba sent un mal negoci' i 'ja veurà vostè com a la llarga vostè mateix veurà que no és el millor llegat que es pot deixar'. I 'quan no es troba s'inventa, perquè s'hi acaba trobant afició', ha reblat.

Castells també ha negat els increments de personal que ha denunciat Turull, tot dient que no es pot comparar 'una administració pública en què només s'incorporen els departaments, i una en què es consolida tot el sector públic'. Així, ha dit que la part de l'augment del 2009 correspon a la incorporació de l'Hospital de Sant Pau, 'un personal que ja existia'.