El president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, va avisar ahir que si els ajuntaments han d'assumir "el 100%" dels 691 milions d'euros que els reclama l'Estat, segons la liquidació del finançament autonòmic corresponent al 2008, es provocarà "el col·lapse de moltes hisendes locals", que faran fallida. Bustos va insistir en la necessitat d'abordar al setembre un diàleg "franc i obert" entre el món local i l'Executiu central per trobar solucions davant una situació "inviable" per a molts ajuntaments.

Va assegurar que serà un diàleg "difícil, complex i amb una càrrega de tensió important" però confia, també, que servirà per trobar una sortida consensuada. El president de la FMC va assegurar que aquesta liquidació negativa per part de les administracions locals és "inviable" perquè són uns recursos que els ajuntaments han destinat a serveis socials durant els anys 2008, 2009 i 2010 i que no es poden deixar de donar a la ciutadania. "Són unes quantitats molt importants que els ajuntaments no podem abordar de forma immediata" i que requereixen la "sensibilitat" per part de l'Estat, va afegir.

Per aquest motiu, Bustos demanarà al govern de José Luis Rodríguez Zapatero engegar de forma immediata després de les vacances d'estiu un diàleg "obert i franc" amb el món local per buscar mecanismes alternatius a una situació "adversa" per als ajuntaments que assegura "no podrem fer-hi front". Un diàleg que haurà d'iniciar-se primer, amb un ?diagnòstic comú de la situació -que reitera que ve també derivada per un finançament injust envers el món local- per buscar després mecanismes que permetin una sortida consensuada entre ajuntaments, govern espanyol i també, autonomies.

De moment, prudència

Sobre quins haurien de ser aquests mecanismes, Bustos va mostrar-se de moment prudent. Va assegurar que els municipis han de fer un front comú sense posar "cap condició prèvia" a la negociació. Volen que aquesta sigui "franca i oberta", tot i que va assegurar que no s'escaparà de ser, també, "difícil, complexa i amb una càrrega de tensió important", en part també per les dificultats econòmiques de les arques de l'Estat. En aquest sentit, no va entrar a valorar si proposaran demanar a l'Estat per exemple una condonació de part del deute o si, per contra, algun ajuntament es plantejarà directament negar-se a pagar la quantitat.

El que sí que va deixar clar el president del FMC, però, és que si "no hi ha cap acord" i l'Estat els reclama retornar "el100%" dels diners, els ajuntaments no podran assumir el deute i n'hi haurà "molts" que cauran en fallida o "col·lapse econòmic" de moltes hisendes locals amb els consegüents perjudicis que aquest fet tindrà per als municipis.