Un total de 6.436 docents d'entre els 67.054 amb els quals la Conselleria d'Educació de la Generalitat comptava per fer classes aquest curs 2010-2011 estan de baixa sobrevinguda, tenen reducció de jornada o han demanat excedència, de manera que el Govern ha hagut de nomenar nous professors i mestres per començar el curs amb la plantilla al complet.

Des del 30 d'agost, la Conselleria ha nomenat 6.393 nous docents de la borsa d'interins, per la qual cosa encara queden 43 vacants de difícil cobertura en tot el sistema públic a dos dies de començar les classes. Aquesta situació es dóna cada any a les portes del curs escolar. No obstant això, aquest any ha estat més fàcil cobrir les places pel nou calendari escolar que, a més d'avançar el curs, ha avançat els nomenaments de professors al 30 de juny, facilitant que els directors d'escola sabessin les necessitats de cada professor. Com que el nomenament es va realitzar al juny, els docents van poder presentar-se en els col·legis adjudicats per exposar la seva situació personal -bé una baixa inesperada, una maternitat avançada o excedències retribuïdes i no retribuïdes-, donant temps de reacció.

De fet, el conseller Ernest Maragall va explicar en una entrevista que es tracta del "millor" inici de curs quant a nomenaments si es compara amb les xifres de l'any passat, quan les baixes, reduccions de jornada i excedències es van saber amb el curs ja començat perquè els nomenaments es feien des de setembre.

Així, la majoria d'aquestes places (2.451) que el Govern ha nomenat cobreixen vacants de jornada completa, mentre que la resta es divideix entre docents a un terç de jornada (1.346) i mitja jornada (1.569), entre d'altres.

La Llei d'Educació de Catalunya (LEC) preveu desplegar el Decret de provisió de llocs de treball, una normativa que regula una "nova forma" d'establir les relacions laborals dels professors amb la Conselleria, els serveis territorials i els col·legis.

Encara que Maragall ha donat per "inhabilitada" la legislatura per engegar nous decrets de la Llei d'Educació de Catalunya, s'ha mostrat partidari de no esgotar els terminis previstos per a cada decret. "Si depengués de mi, aquest decret seria un dels primers de la pròxima legislatura", va avançar el conseller, per a qui és important completar les "quatre potes inicials" de la LEC conformades pels decrets d'autonomia, el de direcció de centres i l'Agència d'Avaluació. A més, Ernest Maragall va desitjar que sigui un decret acordat a les taules de negociació.

Maragall va augurar que està en el "bon camí" amb els docents catalans per a la comprensió mútua durant aquest curs, encara que va assegurar que les organitzacions sindicals han tingut una reacció defensiva en "interpretar el seu interès personal i professional en una determinada direcció, més aviat immobilista de contraris al canvi". Va afegir que la contenció pressupostària "acaba afectant" les relacions amb els professors, però que la LEC ha obert vies per "anar guanyant complicitat".