Suprimir 63 entitats dependents de la Generalitat. Aquesta era una de les mesures estrella per reduir el dèficit anunciat pel Govern català a principis de juny i que havia de suposar un estalvi d'uns 25 milions d'euros. Tres mesos després, el Govern català només ha acordat eliminar set de les 247 entitats actuals. Una xifra que s'allunya molt de la proposta inicial i que, per tant, no es traduirà en un fort sanejament dels comptes del Govern. Les reformes pendents de fer abans del final de la legislatura i que han de permetre tirar endavant la supressió d'entitats està limitant molt l'abast de l'ajust.

De moment s'ha aprovat la supressió de l'Institut per a la Promoció i la Formació de Cooperatives, les funcions del qual passen al Departament de Treball. Una entitat on, fins ara, treballaven sis persones i comptava amb un pressupost anual de 567.122 euros.

El paquet de mesures, aprovat per la Diputació Permanent del Parlament de Catalunya, també inclou dues dissolucions: la de l'Institut d'Estudis de la Salut i de l'Agència d'Informació, Avaluació i Qualitat en Salut. Les seves funcions passen a l'Agència de Qualitat i Desenvolupament Professional en Salut.

D'altra banda, l'Institut de ?Diagnòstic per la imatge s'integra a partir d'ara a l'Institut Català de la Salut, i l'entitat EQUACAT s'integra al Centre d'Alt Rendiemnt de Sant Cugat. També, Viatges de Muntanya S.A. s'integra als Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, i Remodelaciones Urbans S.A., passa a formar part de l'Institut Català del Sòl.

El Govern català, a més, ha decidit la creació de l'Agència Catalana de l'Esport, que integrarà el Consell català de l'Esport. L'objectiu d'aquesta nova entitat pública serà gestionar la política d'esports de la Generalitat i també la relació amb les federacions esportives. A més, es pretén promoure la recerca científica en matèria esportiva, la gestió d'equipaments i instal·lacions esportives sota la titularitat de la Generalitat i obtenir recursos econòmics a través del patrocini i el mecenatge.

El Govern català no ha concretat quin estalvi suposarà la supressió d'entitats anunciada ni tampoc si servirà per eliminar algun lloc de treball.

Pendents de la retallada

Entre les entitats, empreses i fundacions que està previst que es vegin afectades pel Pla d'Austeritat del Govern català destaca el fet que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que actualment consta de sis empreses, es redueix a només tres. Per fer-ho, s'haurà de desenvolupar una nova estructura societària en el marc del contracte- programa. També ?desapareixerà l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), que s'integrarà en l'Institut Català de la Salut (ICS). Per fer-ho, tanmateix, serà necessari modificar la llei de l'ICS. Adisa, per la seva banda, es dissoldrà perquè es pugui crear una nova Agència de l'Habitatge, mentre que el Centre d'Innovació i Desenvolupament Empresarial (Cidem) i el Consorci de Promoció Comercial de Catalunya (Copca) es fusionaran.

També es veuran afectades diverses entitats relacionades amb la província de Girona. El consorci portal de la Costa Brava-Illa de Blanes, per exemple, es convertirà en un consorci sense estructura, mentre que es liquidarà el Consorci pel desenvolupament de la Vila Olímpica i parc de la Draga de Banyoles. D'altra banda, es dissoldrà el Túnel de Toses-Cesa. D'altra banda, el Consorci Sanitari de la Selva ja es troba en tràmit de liquidació. La fundació privada de l'Hospital Transfronterer també es dissoldrà, finalment.