La defensora del poble en funcions, María Luisa Cava de Llano, estudia la possibilitat de recórrer al Tribunal Constitucional (TC) contra el nou Codi de Consum de Catalunya, que estableix multes per no retolar en català.

En declaracions a Catalunya Ràdio, va concretar que té fins al 23 d'octubre per prendre una decisió sobre aquesta qüestió, després que el PP ja deixés oberta aquesta possibilitat i C's instés la Defensora del Poble a recórrer-lo.

"És un tema complicat, que no és clar. Que es digui que hi hagi dubtes, no significa que, quan hagi acabat d'estudiar-lo i estigui ben assessorada pels serveis jurídics, tindré una resolució sobre si penso que és o no inconstitucional", va afirmar.

Després de recordar que va néixer a Catalunya, va destacar que li agradaria caure bé als catalans perquè així es considera ella, tot i que va afegir que actuarà com cal perquè el Defensor del Poble ha de ser "independent i coherent".

Un altre recurs, sobre el qual s'ha de pronunciar el TC, és el que la institució va presentar contra l'Estatut, i no va descartar que pugui retallar altres aspectes del seu contingut. També va mostrar el seu rebuig a la possibilitat que no puguin intervenir en les queixes tramitades pel Síndic de Greuges, Rafael Ribó, perquè si els ciutadans d'altres autonomies poden escollir a quina institució presenten la seva queixa, els catalans "no seran ?menys que la resta d'espanyols", tal com estableix la Constitució, va recordar. A més, va dir que col·laborarà amb el Síndic de Greuges, amb el qual manté una bona relació, però que no li cedirà competències pròpies. Sobre el recurs que va presentar aquest agost en relació amb l'ús del català previst a la Llei d'Acollida de Catalunya, va indicar que no té "cap dubte" que entrarà a tràmit.

El conseller d'Obres Públiques i Política Territorial, Joaquim Nadal, va demanar a la Defensora del Poble en funcions que sigui "més prudent" en les seves actuacions atesa la seva condició de provisionalitat en el càrrec.