El tripartit va fer ahir balanç dels quatre anys de la legislatura, i s'enorgulleix de complir més del 90% dels objectius que es va marcar el 2006 i sense fer autocrítica. En nom del Govern, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, es va esforçar a destacar que el segon tripartit ha suposat un abans i un després en la història contemporània de Catalunya, i va apreciar "mala fe" en les crítiques que fa l'oposició a l'obra del Govern.

Nadal va negar que amb aquest balanç el Govern faci electoralisme. Sobre CiU, va lamentar que "digui coses que no se sustenten", i sobre l'actuació del PP, que utilitzi de manera "inacceptable" qüestions com la immigració, la llengua catalana i l'autogovern.

Malgrat la recessió econòmica, els ciutadans aproven el Govern en el seu conjunt, com reflecteixen les enquestes pròpies de la Generalitat, mentre que suspenen una forma de fer política que genera desafecció, va dir Nadal.

Tot i que segons les enquestes PSC, ERC i ICV-EUiA no arriben a la majoria suficient, els ciutadans aproven el Govern en el seu conjunt, una cosa que no ocorre ara mateix amb altres governs arran de la crisi. Per tant, aprova "el tot", però no les parts, va certificar.

Múltiples reaccions

El portaveu de CiU al Parlament, Oriol Pujol, va criticar la "manca d'humilitat" del Govern a l'hora de fer una balanç de la legislatura i va instar el tripartit a reeditar la fórmula de govern si l'obra feta ha estat tan positiva.

Ho va dir en roda de premsa en la cambra catalana, després que el Govern certifiqués en el seu balanç de la legislatura que han complert amb més del 90% dels objectius.

"La nostra primera sorpresa va ser la incapacitat del Govern de reconèixer cap error, de tenir zero capacitat d'autocrítica i humilitat. Fins i tot el fet de repetir tantes vegades, sense precedent, dóna a entendre que el Govern actua sense percebre la situació real del país", va lamentar.

Tot i que va admetre que el Govern va fer avenços en determinades qüestions, Pujol va insistir que el balanç que fan és bastant diferent al que viuen molts catalans.

"Si la conclusió és tan bona, si estan tan convençuts i contents de l'obra del Govern, perquè no es comprometen a fer el tripartit tres? És la conclusió final que encara avui amaguen", va destacar.

El portaveu parlamentari de CiU, a més, va qüestionar que no hagi estat el president de la Generalitat mateix, José Montilla, que hagi sortit a fer balanç de la legislatura: "Si cal posar-se vermell és normal que ho faci algú que no acostuma a posar-se vermell mai, que és Nadal".

La rèplica del PSC va arribar de la mà del seu portaveu parlamentari, Miquel Iceta, que va reivindicar l'obra de govern.

Tot i això, va atribuir com a mèrit del seu partit "haver invertit una tendència de 23 anys de governs de CiU" en set anys de governs tripartits. Va deixar clar que no es reeditarà la coalició d'esquerres si ERC advoca per promoure referèndums sobiranistes "il·legals".

Des d'ERC, Anna Simó va defensar el pla de govern desenvolupat en aquesta legislatura, tot i que va destacar que els ciutadans han de preguntar-se "més enllà" dels quatre anys de treball.

La portaveu d'ICV-EUiA, Dolors Camats, va indicar que ara és moment d'explicar la tasca feta aquests anys en àmbits com l'econòmic, social i en matèria d'habitatge, entre d'altres.