Les sis vagues de mestres i professors durant els dos últims cursos contra el conseller d'Educació de la Generalitat, Ernest Maragall, han estalviat al Govern 9 milions d'euros en concepte de sous, precisament en un moment de problemes de liquiditat a l'administració pública.

Segons dades del Govern, les vagues convocades pels sindicats CCOO, Ustec·STEs, UGT, Aspepc-SPS i Usoc durant els anys 2008, 2009 i 2010 han suposat un estalvi de 9.004.116 euros descomptats de les nòmines dels professors que van secundar les aturades.

Aquesta quantitat representa, per exemple, una tercera part del que ha costat projectar el programa de digitalització de les aules Educat1x1, o el que destina íntegrament el Govern a subvencionar la compra de llibres de text a Catalunya.

Concretament, a les dues vagues del 2008 -el 14 de febrer i el 13 de novembre- els mestres van deixar d'ingressar 3,7 milions d'euros, ja que aquestes van ser les vagues més nombroses, amb xifres de seguiment del 52,4% i del 17,6% entre els professors de la pública que protestaven contra la Llei d'Educació de Catalunya (LEC).

El 2009 es van registrat dues vagues més el 19 de març i el 10 de juny -aquesta va ser parcial, ja que només va paralitzar els centres durant tres hores-. Aquest any, Educació es va estalviar 3,2 milions d'euros en salaris.

La vaga del març, també convocada contra la LEC, va ser secundada pel 41% dels docents, mentre que la del juny només va arribar a un 3% dels 60.000 professors funcionaris.

Els professors van ser-hi també a la vaga del 17 de març i del 8 de juny de 2010, quan el Govern es va estalviar 2,03 milions d'euros a causa del seguiment de l'aturada, que va ser del 20,9% i del 12,7%, respectivament.

En aquesta ocasió, els professors protestaven per la redacció del Decret d'Autonomia, el primer precepte desplegat de la LEC, i per les retallades en la contractació de docents, com a mesures de resposta a la crisi. Al juny van sortir al carrer contra la baixada salarial d'un 5% per al sector públic.

Tot i aquestes propostes, la Conselleria va aprovar la LEC, que s'està desenvolupant segons el calendari previst amb el ja aprovat Decret d'Autonomia, i l'imminent Decret de Direcció de Centres, a més d'estar aplicant mesures anticrisi com la contractació per terços de jornada i la reducció d'un 5% de les nòmines.

A més, d'aquestes sis vagues convocades exclusivament pels professors, s'hi ha d'afegir la convocatòria general del 29 de setembre -amb una participació del 20,8% dels docents-, que suposarà, aproximadament, l'ingrés de fins a 2 milions d'euros més a la Generalitat.