L'emissió de bons a un any de la Generalitat comença a comercialitzar-se avui a la xarxa de les 23 entitats que han firmat l'operació, segons van explicar fonts financeres i del Govern, que preveuen que no hi hagi dificultats per col·locar el producte perquè hi haurà demanda.

Particulars i empreses podran adquirir bons, amb un tipus d'interès del 4,75%, per un import mínim de 1.000 euros i un límit de 2 milions d'euros per comprador. La comercialització durarà fins al 12 de novembre a les dues del migdia.

L'emissió que planeja la Generalitat assolirà un màxim de 2.500 milions d'euros -1.890 milions dels quals estan assegurats- amb un tipus d'interès per sobre de la mitjana del mercat a Espanya. Els bons de la Generalitat cotitzaran a la borsa de Barcelona per donar més liquiditat.

Des que va transcendir que Catalunya planejava aquesta emissió -a la qual de moment no s'ha sumat cap comunitat autònoma més-, el conseller d'Economia de la Generalitat, Antoni Castells, ha insistit que es tracta d'una operació perfectament normal, atractiva, interessant i necessària, i ha rebutjat que sigui fruit d'"una situació d'emergència i improvisada".

De fet, el mateix conseller va dir en una entrevista recent que estava disposat a estudiar-ne la compra, i el president de la Generalitat, José Montilla, va deixar clar que no es tracta de bons "patriòtics", sense avançar si en comprarà, tot i que ho analitzarà i ho dirà quan estiguin al mercat.

En contrapartida, l'agència de qualificació Moody's va alertar aquesta setmana dels riscos per a la Generalitat de l'emissió de bons per a particulars pel seu curt termini - dotze mesos - i el seu "elevat cupó".

El Govern publicarà avui l'emissió i les seves característiques en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC).

L'operació també és positiva per als bancs que cobraran un 1% de comissió d'assegurament i el 2% per la de col·locació, uns preus estàndards per a una operació d'aquest estil.

La Caixa serà l'entitat més implicada en l'emissió, amb 500 milions (10 a través de Caixa Girona); seguida de CatalunyaCaixa, amb 490, i Banc Sabadell, amb 185. Les segueixen Barclays, amb 150, i Unnim i Caixa Penedès, amb 70 milions cadascuna.

També hi participen Deutsche Bank (65 milions d'euros) i Fibank (50), però els grans bancs espanyols han decidit no participar. És el cas de BBVA, Santander i Banesto.

A més de les ja esmentades, Bankpime col·locarà i assegurarà 20 milions d'euros, igual que Caixa Laietana, i Caixa d'Enginyers participarà amb 50 milions d'euros.

La resta d'entitats financeres implicades en l'emissió, fins a completar les 23, són Banco Pastor, Unicaja, Caja Granada, Caja Múrcia, Sa Nostra, Gaesco, Ahorro Corporación, CAI, Ibercaja, Vital Kutxa i Caixa Ontinyent.

Col·locació dels bons

Les entitats ja estan fent reserves de clients interessats pels bons i s'han mostrat convençudes que "es cobrirà sense problemes", i fins i tot serà "un èxit".

Algunes van assenyalar que és també una oportunitat de captar clients de les grans entitats que no participen en l'emissió de bons de la Generalitat.

Alhora, les entitats consultades auguren que "hi haurà molta demanda, i no només de Catalunya", ja que "molts clients de fora de Catalunya, en un moment com l'actual de crisi econòmica, amb aquest tipus d'interès estaran interessats".