E

scollir les peces que formaran part de la Sagrada Família no és una tasca senzilla. L'arquitectura gaudiana es defineix per les formes innovadores. Columnes arborescents inclinades, bòvedes basades en hipeboloides i paraboloides defineixen l'estil d'Antoni Gaudí, el referent de l'arquitectura modernista.

Per formar part de l'ambiciós projecte de construcció del temple cal convèncer l'equip tècnic encarregat d'aixecar l'església més singular de Barcelona. Són poques les que ho aconsegueixen. Una d'aquestes és la gironina Casellas Xirgu que des de fa 12 anys fabrica pedres arquitectòniques per al temple. El material que usa aquesta empresa per construir les peces és d'alta qualitat. Se selecciona un formigó d'àrids granítics de marbre especial i s'utilitzen uns colorants específics. L'objectiu és fabricar una pedra arquitectònica que sembli natural i que tingui una textura similiar a la pedra de Montjuïc - d'on s'extreia inicialment el material per aixecar la Sagrada Família.

Cada una de les peces que formen el trencaclosques del temple tenen una biografia pròpia. Quasi totes són diferents. "Aquí fem la fabricació i l'acabat de les peces que després transportem a Barcelona", explica Marc Casellas que és el gerent de l'empresa.

El procés de fabricació comença amb l'estudi dels dibuixos de l'arquitecte de Gaudí. A partir d'aquí, s'interpreten les formes i es dissenyen les peces per ordinador amb programes de tres dimensions. Més endavant, els modelistes dissenyaran la pedrà i després es farà el motlle.

Amb tot, el gerent de Cassellas Xirgu explica que l'experiència que els ha donat treballar per a la Sagrada Família els ha donat prestigi, situant-los al màxim nivell en la seva especialització.

Peces curioses

De l'empresa gironina han sortit tot tipus de peces. Algunes de fins a 4.000 quios de pes. Totes amb un denominador comú: l'ús de la tecnologia punta per aconseguir formes úniques.

Des d'aquesta fàbrica ubicada al polígon Mas Xirgu de Girona, han sortit les peces més grans de formigó arquitectònic que s'han instal·lat a la Sagrada Família. "Eren unes peces que anaven a l'absis del temple ubicades a 30 metres d'alçada", recorda Casellas.

Actualment a l'empresa de Girona s'està donant forma a unes peces que formaran part d'un amfiteatre que estarà situat a 60 metres d'alçada per sobre l'absis de la Sagrada Família. En aquest espai, que serà una espècie de grada semicircular, està previst que s'ofereixin concerts i conferències.

procés d'elaboració Les peces imiten la pedra de la muntanya de Montjuïc Façana de l'empresa gironina.Cada pedra arquitectònica té una forma diferent. Un treballador comprova la qualitat d'una peça. Totes les pedres passen una exhausitva revisió abans d'anar a Barcelona.