El nou president català, Artur Mas, va anunciar ahir que el seu govern haurà d'afrontar almenys dos anys de dures retallades en trobar-se uns comptes de la Generalitat en una situació "delicada" i amb un dèficit "dos o tres vegades" més gran d'allò previst, és a dir, uns 7.000 milions d'euros.

Mas va convocar per segona vegada al seu Consell Executiu, en una primera reunió ja més "operativa" del Govern, i va traslladar a tots els seus consellers la necessitat de "retallar" tota despesa supèrflua i congelar tot allò que no sigui "estrictament necessari" per "frenar l'hemorràgia" financera de la Generalitat.

En aquest sentit, Mas va confirmar que, com a primer pas, ha reduït un 23% el nombre d'alts càrrecs de la Generalitat -secretaris generals, directors generals, etcètera- de tal forma que els alts càrrecs han passat de 177 a 136, dins d'una estructura organitzativa que s'ha reduït de 15 a 12 departaments.

A aquestes dues primeres iniciatives, que suposaran un estalvi anual de tres milions d'euros, els seguiran tres fases més per complir la seva promesa d'un Govern "auster": reducció del personal eventual, càrrecs de confiança i assessors, la simplificació de les estructures organitzatives per sota de les direccions generals i, en el termini d'uns tres mesos per concretar-ho, la reducció d'empreses i organismes públics, en la línia del que ja es va proposar l'anterior executiu.

Aquestes són les úniques dades concretes que va donar Mas, qui si bé va avançar que almenys durant el 2011 i 2012 la Generalitat haurà d'afrontar una política de retallades i austeritat, no va detallar com pensa afrontar la situació en terrenys delicats com per exemple la sanitat, principal causant del dèficit de la Generalitat segons el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell.

Treball en equip

Abans de tot això, Mas vol tenir "la foto general" de la situació, per a la qual estan treballant tots els departaments i en especial la Conselleria d'Economia, encara que no va desistir a subratllar que la prioritat és lluitar contra el dèficit com a millor manera de garantir a mitjà termini les polítiques de l'Estat del benestar, les infraestructures i la modernització del país.

De moment sí que va dir que no pensa retallar les ajudes complementàries que dóna la Generalitat al 20% de la població que viu al llindar de la pobresa a Catalunya.

Sobre l'estat financer de la Generalitat, Mas va assegurar haver-se trobat un dèficit "dos o tres vegades" més gran al previst en el Consell de Política Fiscal i Financera del mes de novembre passat, que rondava l'1,24% del PIB en l'àmbit de totes les autonomies, per la qual cosa Catalunya "no complirà" les previsions.

El percentatge de dèficit podria elevar-se al 3,6% i la xifra total oscil·laria en uns 7.000 milions d'euros. "La situació és delicada però és superable, ens hem de posar ràpidament a actuar", va explicar Mas, que creu que les polítiques d'ajustos almenys hauran d'aplicar-se entre 2011 i 2012 per, si el context ho permet, poder "estabilitzar els comptes de la Generalitat" a partir del 2013 i finalment "garantir les polítiques de benestar, d'infraestructures i modernització".

En aquest sentit, Mas va solemnitzar: "Vénen temps complicats però faig una crida a la confiança del país. Tenim molts trumfos i actius i el principal és que Catalunya és un país fort, no és qualsevol cosa, té molts actius i trumfos i els ha de saber jugar per superar la situació delicada en la qual ens trobem".

Per concretar les retallades, Mas va demanar uns mesos de termini ja que les decisions vindran amb la confecció del seu primer pressupost de la Generalitat. Respecte a la necessitat de fer retallades en el camp sanitari, font principal del dèficit català, Mas no va voler fer concrecions i va recordar que aquest fet "no és nou" i que la sanitat representa la principal despesa de la Generalitat des que aquesta va assumir aquesta competència.