El conseller d'Interior, Felip Puig, ha derogat el Codi d'Ètica de la policia, que havia causat força polèmica l'anterior legislatura, i ha obert un període de reflexió per elaborar-ne un altre amb més consens. Mentrestant, els Mossos d'Esquadra i les policies locals catalanes es regiran pel codi ètic aprovat pel Consell d'Europa el 2001. Puig ha "congelat les funcions" del Comitè d'Ètica, presidit per l'exfiscal Carlos Jiménez Villarejo, i en crearà un de nou amb altres membres, ja que els actuals han dimitit o han posat el càrrec a disposició del conseller. Puig va anunciar la seva decisió al Consell de la Policia, que va acollir la decisió positivament, segons va explicar ell mateix.

El Codi Ètic va entrar en funcionament a principis de novembre i va ser elaborat pel Comitè d'Ètica, constituït el 2007, però no va comptar amb l'aprovació del Consell de la Policia. Els sindicats van criticat durament el codi en considerar que la seva aprovació era una "mostra d'autoritarisme" perquè no té el consens de les parts implicades.

El text va estar sotmès durant més d'un any a audiència i debat de diferents institucions, com el Síndic de Greuges, la Comissió de Defensa del Col·legi d'Advocats de Barcelona, l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, entitats relacionades amb la defensa dels drets humans, sindicats policials i entitats municipalistes, que van fer les seves aportacions.

Poc abans de l'anunci del conseller, l'exfiscal en cap de Catalunya Carlos Jiménez Villarejo va presentar a Felip Puig la seva renúncia com a president del Comitè d'Ètica de la Policia, en discrepància amb la decisió del departament de derogar el Codi d'Ètica. Segons van informar fonts del Comitè d'Ètica, al costat de Villarejo, que també va ser fiscal Anticorrupció, també té previst dimitir la secretària i vocal d'aquest organisme la catedràtica de dret constitucional Merche García Aran.

La renúncia de Villarejo es va produïr poques hores abans que el Consell de la Policia de Catalunya debatés ahir a la tarda sobre la idoneïtat de mantenir el Codi d'Ètica, que el propi Felip Puig ja va anunciar després de ser nomenat conseller que derogaria de forma imminent.