La Generalitat retallarà aquest any un 10% les seves despeses, en el seu Pla de Reequilibri i Austeritat presentat ahir, que no preveu pujades d'impostos i que permetrà complir amb els límits de dèficit que imposa l'Estat. El president Artur Mas ho va anunciar ahir en roda de premsa per presentar el pla, que pretén un dèficit català de l'1,3% per al 2011, complint les previsions oficials de l'Estat, per a la qual cosa el Govern ha de «complir» retallant les seves despeses sense apujar els impostos, i Madrid mantenir les seves aportacions.

Així, Mas va exigir al Govern central que les aportacions que farà a la Generalitat aquest any siguin les mateixes que les que va fer en el passat exercici, i va indicar que l'Estat ha de cooperar amb el Govern, ja que és «directament responsable» de la seva situació financera, tot i que ha recalcat que no està llançant cap amenaça al Govern espanyol, sinó que fa una crida a la responsabilitat col·lectiva.

«No tindria sentit que Madrid ens donés menys ingressos del 2010, no comptem que tindrem més ingressos, però sí els mateixos», va afegir Mas. Les grans estratègies del Pla d'Austeritat passen per retallar en un 10% la despesa, no apujar els impostos, demanar la cooperació amb l'Estat i també la «venda d'actius» i la rendibilització del patrimoni de la Generalitat, dos aspectes dels quals encara no hi ha concrecions.

Retallades «necessàries»

Amb aquest pla, Mas vol combatre el «desgavell» que ha suposat el tripartit per no advocar per l'austeritat. Aquestes crítiques també les ha estès al Govern espanyol, ja que segons el parer de Mas, en la gestió de la crisi, s'han arribat a «gravíssimes cotes d´ irresponsabilitat durant molt temps per part de l'Estat espanyol».

Mas ha admès que retallar no li agrada i que preferiria no fer-ho, però ho fa ja que, en cas contrari, tant l'autogovern com l'estat del benestar «podrien estar en risc».

Encara no s'ha concretat a quines conselleries afectarà més la retallada, una decisió que era inevitable: «Si no ens portem bé en el nivell de la despesa, la cosa es ­complicarà i els països arriben al col·lapse», situació que el Govern vol evitar en qualsevol circums­tància.

Crítica per «falta d´idees»

Precisament aquesta falta de concreció ha estat fortament criticada pels altres grups parlamentaris. El president del PSC, Joaquim Nadal, va qualificar «d'operació de maquillatge» el pla de xoc del Govern per reduir el dèficit, i va acusar CiU de crear «un alarmisme injustificat» amb la situació financera de la Generalitat. Per Nadal, el nou Govern s'ha dedicat a «plantejar un conflicte» dient que adreçarà uns comptes «desordenats», però «amb desconeixement de com estan les coses», perquè encara no té sobre la taula l'auditoria financera externa que va encarregar.

Nadal va lamentar que, més enllà de recordar la reducció del 10% del pressupost, el president va donar «poques idees noves respecte al contingut del pla d'ajust», un cop acabada la reunió extraordinària del Consell Executiu.

En la mateixa línia es va posicionar ERC. La portaveu al Parlament, Anna Simó, va lamentar aquest la falta de «concreció» del pla de viabilitat presentat pel Govern. Segons Simó, aquest pla va «estretament lligat» als pressupostos de la Generalitat i, i va recordar que el Govern «no disposa de la majoria necessària per aprovar-los». Simó va afegir que «a ERC li hauria agradat rebre més explicacions del Govern».

Per la seva banda, Joan Herrera (ICV) va demanar a Mas que «concreti» les retallades en la despesa pública que pensa aprovar i a quins sectors afectaran, i el va instar a «deixar de vendre fum» i «generar incertesa».

La portaveu del PP, Alicia Sánchez Camacho va qualificar de «clarament insuficients» les mesures de Mas. Tot i que Camacho veu amb bons ulls que es plantegin mesures per reduir el deute, va remarcar que el pla «només afecta els comptes de la Generalitat», però deixa de banda altres aspectes.