La consellera d'Ensenyament de la Generalitat, Irene Rigau, va obrir la porta a introduir exàmens de setembre a secundària perquè els alumnes no deixin de millorar i es graduïn amb millors resultats, de manera que se'ls concedeix així una «segona oportunitat».

Aquests exàmens, que no es realitzen des d'abans de l'aplicació de la LOGSE -que va introduir la secundària i va eliminar la bàsica, el BUP i el COU-, servien per passar de curs, una opció que la consellera no va concretar en aquest cas.

Segons va dir Rigau, el departament ja ha iniciat negociacions amb la comunitat educativa per analitzar la viabilitat de la proposta en el marc d'un macroplà contra el fracàs escolar.

«Volem un treball obert amb professors i directors per poder establir proves de setembre en el cas que hi hagi consens», va dir Rigau, qui va concretar que el curs vinent Catalunya modificarà la secundària en alguns instituts, convertint-la en un ensenyament preprofessionalitzador consistent a modificar el currículum dels ensenyaments de segon cicle de l'ESO, cosa en el que ara estan treballant des de la Conselleria en el marc de la Llei d'Economia Sostenible.

La introducció d'exàmens al setembre és una de les propostes que s'inclouen en el «pla d'ofensiva» aprovat ahir pel Govern i que vol combatre el fracàs escolar. L'objectiu és reduir-lo del 32 per cent actual al 10 per cent l'any 2020.Aquest acord marc per lluitar contra el fracàs escolar «tindrà com a referència central els indicadors que la Unió Europea ha marcat per a l'Europa de 2020», ha informar Rigau.

La consellera va descriure el procés que seguirà el seu departament per desenvolupar el pla: «Aprofitar i difondre les bones pràctiques, donar suport als centres els resultats dels quals han demostrat que necessiten millorar i obrir un debat amb les universitats» per estudiar com formen els futurs professors en matèries com la lectura i l'escriptura.