Primer hi va haver l'intent del conseller d'Interior, Felip Puig, de nomenar Ramon Bonastre Bertran, director general de Policia, o sigui dels Mossos d'Esquadra. Dos diaris propers CiU en varen informar amb detall.

Poc després aquest diari va informar que Bonastre havia estat condemnat com a autor del delicte de malversació de cabals públics per la Secció Primera de l'Audiència Territorial de Tarragona. La sentència té data del 30 d'abril del 1991 i va acabar sent del tot ferma. Va establir la pena d'un any de presó i inhabilitació absoluta per a tot càrrec públic durant sis anys i un dia.

Malgrat aquest fet, Bonastre va ser director general d'Emergències i Seguretat Civil de la Generalitat, en el darrer mandat de Jordi Pujol. Llavors, va ser considerat responsable d'una mala gestió de l'inefable problema dels "camions egipcis". Havien estat fabricats per als deserts d'Egipte. Només tenien dues rodes a la part de darrere. Això els feia molt inestables. Hi va haver molts accidents, que van causar la mort de dos bombers. Els bombers de la Generalitat continuen tenint una opinió pèssima de Bonastre, però aquest continua sent un dirigent de CDC a Sant Cugat. Feliçment, no va ser designat director general dels Mossos.

Ara bé, Felip Puig va tornar a dur a terme una altra gran relliscada, que a hores d'ara continua sent incomprensible. Fou l'anunci formal i reiterat del nomenament de l'alcalde de Lloret, Xavier Crespo com a secretari de Seguretat de Catalunya.

De moment, és una tragicomèdia grotesca. Mas va afirmar que es tractava d'un nomenament "frustrat" de Felip Puig. Aquest no ha dir res en cap sentit, excepte un mancament a la veritat consistent a posar de relleu els deures actuals de Crespo com a alcalde. Aquest ja havia dit al seus companys de consistori que deixava el càrrec i que no hi havia cap problema.

La confusió resultant ha fer retornar a l'actualitat un vell problema que hauria afectat Crespo. Fou una investigació que va dur a terme la Sindicatura de Comptes, entre el 2007 i el 2009, sobre una corporació sanitària d'El Maresme i de la Selva.

Mentrestant, l'home fort de la conselleria d'Interior continua sent Joan Delort, un antic lampista, esdevingut policia municipal. Delort, identificat amb Iniciativa, avui figura només com a assessor.

Durant el mandat de Pujol, la creació dels Mossos va ser un desastre monumental. Pujol no volia que fossin altra cosa que un petit cos amb funcions mínimes, gairebé només cerimonials. Va ser el desig del ministre de l'Interior José Barrionuevo de poder disposar de més guàrdies civils, per enviar-los al País Basc a combatre el terrorisme, el que va fer que els Mossos passessin a ser una policia numèricament important.

Tant sota Pujol com durant tot el Tripartit, la direcció dels Mossos -molt personalitzada en Delort- ha estat un desastre. Avui res no indica que amb el govern de CiU pugui millorar.

Això ha creat un justificat malestar en el si del cos. Si es mira la trajectòria personal de Felip Puig queda clar que aquest personatge només pot empitjorar les coses, encara que sembli impossible.

Una prova del malestar es troba a Hyperlink "http://www.policial" www.policial.org . Un recent editorial comentava un article periodístic que comparava Delort al sinistre Joseph Fouché (1759-1820). Aquest va pertànyer a pràcticament tots els corrents, ben criminals, de l'inici de la revolució francesa i va arribar a ministre de la Policia, càrrec en el qual el mantingué Napoleó, a qui va trair per passar a servir la restauració monàrquica.

"Per a desgràcia per a la Policia de Catalunya - afirmava l'editorial - les similituds (entre Fouché i Delort) són "incontestables". El senyor comparat (Delort) ha demostrat amb escreix la seva particular habilitat en defensar interessos partidistes del tot contraposats, obviant evidentment els de la població en general. Incapaç de crear un sistema únic de seguretat eficient en tot temps, en detriment de la seguretat de ciutadans, professionals i visitants".

Em costaria molt dir res de bo de Fouché o de Delort, però encara em seria més difícil fer-ho respecte a Felip Puig, que ha començat la seva gestió, o el que sigui, a la conselleria d'Interior de la pitjor manera. Els Mossos ja veuran com hi persevera. Ell és com és i la seguretat ciutadana a Catalunya continuarà sent els que els Mossos ja saben que és. Artur Mas coneix bé el personatge i malgrat això el designà. No se li ha d'estar gens agraït. Ara bé, sovint el pecats comporten una penitència.