El president català, Artur Mas, i el seu homòleg valencià, Francisco Camps, mantindran el 20 d'abril a València una reunió per abordar, principalment, el tancament dels repetidors que permetien veure TV3 a la Comunitat Valenciana, així com l'interès compartit pel corredor ferroviari mediterrani.

Els dos presidents han quadrat les seves agendes per poder celebrar la seva primera reunió institucional des que Mas va prendre possessió del seu càrrec a final de desembre de 2010.

La reunió, fixada després del malestar generat en el govern català per la clausura dels repetidors, podria servir per començar a greixar la relació entre les dues comunitats, posant sobre tot l'accent en el seu interès mutu per l'eix mediterrani.

Després de conèixer-se el tancament dels últims repetidors que permetien emetre el senyal de TV3 a la Comunitat Valenciana, Mas va manifestar la seva voluntat de mantenir una reunió amb Camps per tractar aquest tema, trobada que s'ha fixat per al 20 d'abril, just abans de Setmana Santa.

El portaveu del govern català, Francesc Homs, ha explicat avui que la Generalitat de Catalunya farà "tot el que estigui al seu abast" perquè es pugui sintonitzar TV3 a la comunitat valenciana.

Homs ha recordat que, en reciprocitat, el seu govern ha posat un canal de televisió a disposició de la Generalitat valenciana perquè el Canal 9 es pugui veure al seu torn a Catalunya.

Encara que és conscient de les dificultats que trobarà Mas per convèncer Camps en aquest tema, Homs ha subratllat que no es pot pressionar fins al límit el president valencià.

"Dos no s'entenen si un no vol. Amb la pistola al pit no es pot anar per la vida. No anirem a plantar-nos davant Camps, per fer-nos els milhomes. Seria improductiu, no resoldria les coses", ha puntualitzat.

"No som un govern per ficar el dit a l'ull d'altres governs", ha reblat Homs, conscient que possiblement serà més convenient aprofitar la reunió del 20 d'abril per "crear un clima de confiança mútua", posant l'accent en assumptes que els dos executius "comparteixen" un interès.

En aquest sentit, el portaveu de l'executiu català ha destacat que en altres assumptes hi ha "més possibilitats d'avançar", com per exemple el projecte del corredor mediterrani. "Tenim un interès compartit per una qüestió estratègica com és el corredor mediterrani", ha destacat.

En "contrast" amb els obstacles que imposa la Generalitat valenciana a l'emissió de TV3 a la seva comunitat, Homs ha ressaltat l'actitud del govern balear, amb qui Catalunya sí que manté un pacte de reciprocitat perquè les respectives televisions autonòmiques es puguin visualitzar als dos territoris.

A més, ha remarcat la "voluntat manifestada pel govern balear" perquè el nou canal esportiu català, Esports 3, pugui veure's també a Balears, un interès "molt ben rebut" per part de la Generalitat de Catalunya.

El govern valencià ha fet públic un comunicat en el qual manifesta que la reunió entre Mas i Camps també servirà per abordar altres qüestions que afecten els dos territoris i que consoliden la posició estratègica d'ambdues comunitats'. La nota afegeix que Mas i Camps parlaran d'economia, infraestructures estratègiques i 'projectes comuns per al desenvolupament dels dos territoris com el corredor mediterrani'.

L'oposició reclama més contundència al Govern

Tots els grups de l'oposició s'han mostrat esperançats i desitjosos de que la reunió entre els presidents de la Generalitat Valenciana i de Catalunya, Francisco Camps i Artur Mas, sigui útil per solucionar l'apagada del senyal de TV3 al País Valencià. CiU, per la seva part, ha atribuït a Mas un 'lideratge' que considera essencial pel retorn de l'emissió, qüestió que han posat en dubte alguns grups titllant-lo de passiu i tebi. Els partits, però, estan ultimant una declaració que permeti que el Parlament en bloc, o la majoria de grups, expressi el desig pel restabliment del senyal de la televisió catalana. La Junta de Portaveus de la cambra abordarà dimecres el text per intentar el màxim consens.

La portaveu adjunt del PSC al Parlament, Laia Bonet, ha afirmat que la reunió entre Mas i Camps entra dins de la normalitat i espera que serveixi per desbloquejar els problemes de les emissions de TV3 al País Valencià. 'Tot el que es pugui treballar des de la coordinació és bo', ha assenyalat, al temps que ha dit que 'és cert que s'ha de veure quina és la percepció que té Mas després de la reunió amb Camps'.

Pel que fa a la posició del PPC respecte el cessament de les emissions, el seu portaveu, Enric Millo, ha reiterat que la voluntat de la seva formació és l'entesa de les dues comunitats perquè pugui haver reciprocitat. Millo ha destacat però que aquest acord passa també perquè el Ministeri d'Industria 'atorgui a la comunitat valenciana els canals que necessita per poder emetre en condicions de legalitat'. El portaveu del PPC al parlament ha descartat que la seva formació emprengui mesures concretes per facilitar l'acord de reciprocitat però ha ofert a la presidenta del PPC, Alicia Sánchez Camacho, per fer de mediadora entre els dos governs implicats.

Des d'ICV-EUiA, la portaveu parlamentària de la coalició, Dolors Camats, ha acusat el Govern d'estar 'desaparegut' i ha posat en dubte l'estratègia de l'executiu. 'No sabem si Camps i Mas esperen resoldre-ho mirant un partit, o si poden posar-s'hi abans', ha retret. Per això, l'ecosocialista creu 'imprescindible que hi hagi un pronunciament del Parlament' reclamant el retorn de l'emissió al País Valencià. Per fer-ho, ells mateixos estan impulsant una declaració que podria tenir el suport 'de tots o de la majoria de grups' per defensar aquesta postura al Ple de dimecres. Tot i això, han reclamat 'saber què pensa fer el Govern perquè les emissions tornin al País Valencià'. 'Sabem que Mas té un ilidi amb Zapatero, i ho podria fer servir. I si ratifica el seu idil·li amb Camps el 20 d'abril això pot tenir algun fruit pel País Valencià i la seva gent', ha ironitzat Camats.

El parlamentari d'ERC Oriol Amorós ha criticat que sembla que el portaveu del Govern, Francesc Homs, no 'vol molestar el govern veí i Mas diu que d'aquí dos mesos en el marc d'una reunió per un altra tema potser posa aquest tema damunt la taula'. Amorós s'ha preguntat què hagués passat si Montilla hagués dit davant 'una agressió' d'aquest tipus que trigava dos mesos a contestar o fer una petita gestió. 'Què diria Homs, Puig o Pujol?', ha preguntat. En aquest sentit, ha dit que l'agressió patida 'només és homologable al que estan fent determinats règims dictatorials a qui avui la gent ha sortit al carrer per a fer caure'. El representant d'ERC ha demanat al Govern de Catalunya fermesa davant aquest 'atac'.

Ha denunciat que l'actuació del Govern en les emissions de TV3 al País Valencià 'han estat pràcticament inexistents' i ha indicat que Homs diu que no vol molestar a ningú i amb una democràcia avançada una agressió d'aquest tipus és inacceptable i denunciable. De fet, ha criticat que el Govern amb aquest conflicte 'com en tants d'altres' xiula i mira cap una altra banda. Ha acusat el Govern de no entrar en conflicte perquè està més pendent de la demoscòpia.

Solidaritat ha denunciat la 'incapacitat i la nul·la voluntat' per part de la Generalitat 'de no fer res' davant del tancament dels repetidors. El diputat Uriel Bertran ha demanat a l'executiu que faci alguna actuació 'contundent i concreta' que impliqui el manteniment de la senyal. Ha afegit que de moment no s'ha vist cap pronunciament clar i com caldria per part del Govern. A més, ha afirmat que si hi hagués hagut el tancament d'una televisió pública a qualsevol altre indret del món, tots els governs de les Nacions Unides estarien rebutjant aquest fet perquè és una vulneració dels drets lingüístics dels ciutadans valencians.

Des de ciutadans s'ha anunciat la presentació d'una proposta de resolució al registre del Parlament que insta al CAC, la Generalitat i la Corporació de Mitjans Audiovisuals que prenguin les mesures necessàries perquè totes les televisions autonòmiques, i no només TV3, es puguin veure a arreu de l'Estat. També s'ha criticat les declaracions de Francesc Homs que anunciaven la prioritat del govern per invertir en la televisió pública. El president de la formació, Albert Rivera, ha criticat que aquestes declaracions són una falta de respecte pels funcionaris pendents de retallades públiques.