Catalunya és la quarta comunitat autònoma amb més dèficit, segons les dades avançades del 2010 publicades pel Ministeri d'Economia, amb un 3,86% del PIB, i només superada per les Balears (4,16%), Múrcia (4,95%) i Castella-la Manxa (6,47%).

El pla economicofinancer de reequilibri de Catalunya 2011-2013 que la Generalitat va remetre al Govern ja augurava un dèficit proper al 3,9%, però ahir es va conèixer el context de la situació de la resta d'autonomies.

La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, va anunciar que Catalunya és una de les nou comunitats que han tancat l'exercici de 2010 amb desviacions.

Andalusia s'ha desviat lleugerament (amb un dèficit del 2,99%), mentre que altres comunitats -amb dèficits entre el 3 i el 3,5%- necessitaran actuacions més "decidides" per reconduir la seva situació, com Aragó, Navarra, La Rioja i Comunitat Valenciana.

Així mateix, Catalunya, Balears, Múrcia i Castella-la Manxa han tancat l'exercici amb desviacions "considerables" i necessitaran adoptar "amb fermesa", segons Salgado, mesures que redueixin els seus desequilibris.

Resposta contundent

Després d'aquestes declaracions, el portaveu del Govern, Francesc Homs, va acusar a Salgado de ser més permissiva amb les dades de l'economia catalana durant el període del govern "amic" del tripartit.

Homs va lamentar que el Govern, tres dies abans de les eleccions autonòmiques, sostingués que Catalunya complia amb el dèficit, i ara, amb un Govern de CiU, destaqui que Catalunya no compleix amb les previsions.

"No deixa de sorprendre que el 24 de novembre a Catalunya no hi havia més dèficit del qual estava previst, i ara sembla que estem a la cua", va afegir. Homs va considerar que el Govern ha d'assumir la seva part de responsabilitat per la situació de l'arques públiques catalanes, i va recalcar que el Govern de CiU no pot ser el responsable en dos mesos d'haver-se "polit" els diners que ha derivat en la desviació del dèficit públic català.