La Generalitat de Catalunya ja no garantirà als ciutadans que puguin ser operats en un termini màxim de 180 dies en la sanitat pública, segons va informar El País. Aquest compromís, que va ser aprovat pel tripartit el 2007 i que inclou algunes de les intervencions més comunes com ara hèrnies, operacions de còlon, entre d'altres, deixarà de tenir vigència.

Segons el mateix rotatiu, així ho hauria avançat el conseller de Salut, Boi Ruiz, durant una reunió mantinguda amb la patronal del sector, sindicats i representants dels municipis.

De moment, caldrà esperar que el Departament de Salut concreti les mesures ja que, de moment, es desconeix si la supressió del termini màxim de 180 dies afectarà a totes les intervencions.

Més mesures

Cada dia que passa es coneixen més detalls del pla del Govern català per reduir la despesa sanitària i quines en seran les conseqüències. El conseller de Salut, Boi Ruiz, va avançar ahir que les retallades pressupostàries en els centres sanitaris faran incrementar un 3% les llistes d'espera no urgents a Catalunya durant els pròxims dos anys, a causa de la menor compra d'activitat per part de la Generalitat, també xifrada en un 3%. Ruiz va argumentar que aquesta i altres actuacions figuraran en el paquet de mesures urgents que s'implementaran per un període de dos anys, per frenar l'estat de "caiguda lliure" de les finances del sistema sanitari públic. "Els malalts urgents no s'esperaran" i el creixement de les llistes d'espera se centrarà "en algunes patologies que des del punt de vista de l'espera no lesionen un òrgan, ni una funció, ni posen en perill la vida", va subratllar Ruiz.

Mentrestant, una important part dels alcaldes catalans rebutgen totalment la voluntat del Govern de retallar un 10% els pressupostos de la sanitat catalana. L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, assegura que "no és forma de fer les coses" i indica que la salut és "el darrer que cal retallar". En el mateix sentit, Àngel Ros, de Lleida, avisa que la salut és el pilar de l'estat del benestar. Josep Fèlix Ballesteros, de Tarragona, és el més bel·ligerant de tots i amenaça amb mobilitzacions i en presentar un recurs a la justícia. Els alcaldes de les ciutats de la corona metropolitana demanen que les retallades s'apliquin amb coherència.