Els forts vents i la manca de pluja estan deixant els boscos catalans en una situació 'crítica', ha alertat el conseller d'Interior, Felip Puig. 'Els indicadors són preocupants', ha afegit, ja que, en relació als mesos de gener i febrer de 2010, s'ha passat de 495 a 947 sortides per apagar focs, un increment del 100%. La 'intranquil•litat' la concentren els territoris de Ponent i de Terres de l'Ebre, zones més afectades per la sequera. Les comarques gironines són les que més pluja han rebut. Puig ha fet balanç aquest dilluns de les actuacions dels bombers de l'any passat.

'Campanya molt positiva' que s'ha tancat amb menys rescats de muntanya, menys focs de vegetació i menys accidents de trànsit.

Es presenta un estiu 'complicat' en incendis forestals. Les ventades de 2009 i la gran nevada del 8 de març de 2010 han deixat els boscos en mal estat. Els esforços de neteja han pogut solucionar la major part de les zones boscoses de titularitat pública, però moltes zones de titularitat privada -la majoria- encara acumulen troncs i branques caigudes des de llavors, un combustible que amenaça amb generar incendis de gran intensitat si l'espurna arriba.

El 66% del territori català és massa forestal, i el domini dels boscos 'augmenta' cada any'. El conseller ha evidenciat que la batalla contra els incendis és de les amenaces més grans que afecten un país 'que té la sort de no patir grans sismes ni huracans'. Per això, mesos abans que comenci la campanya d'estiu, ja ha demanat la complicitat dels ciutadans perquè actuïn responsablement i evitin la provocació de focs per imprudència.

Les dades registrades durant els primers mesos l'obliguen a fer-ho ja que han augmentat les sortides dels bombers per focs vegetals (forestals, agrícoles i vegetació urbana) en un 100%. De 495 emergències s'ha passat a 947. L'augment l'expliquen sobretot les ventades que aquests dies han bufat amb força per Catalunya i l'absència de pluja en bona part del territori. Presenten una situació de més gravetat les zones boscoses de Terres de l'Ebre i del sud del Segrià.

Balanç positiu de l'any 2010

El conseller ha fet balanç de les actuacions dels Bombers de la Generalitat de 2010. Un balanç 'positiu' que es deu sobretot a unes condicions climàtiques favorables. Les sortides dels cos d'emergències en incendis de vegetació van disminuir un 26%. La principal davallada, en relació amb l'any anterior, ha estat en els focs forestals, un 35%, seguits dels focs de vegetació urbana, un 22% i, finalment, els agrícoles, un 17%.

Els accidents de trànsit que l'any passat van requerir els serveis dels bombers van disminuir en un 13% en relació amb l'any anterior. El cos també va haver de fer un 7% menys de salvaments en muntanya. La davallada també va ser significativa en altres tipus de rescats: en coves i pous, un 69%, en el medi marítim, un 58%, fluvial, un 42%, i la recerca de persones perdudes, un 16%. En total s'han fet un 18% menys de salvaments que el 2009.

El descens d'actuació no deixat els professionals de la Generalitat 'més ociosos'. El temps lliure que han trobat atenen 8.000 emergències menys 'ha estat destinat en preparació, formació i organització de simulacres', ha explicat Puig, que s'ha felicitat perquè Catalunya té el millor cos de bombers 'de mitja Europa'. El balanç ha estat la primera aparició pública del nou director de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Jordi Gassió, que substitueix en el càrrec Olga Lanau.