El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, va assegurar ahir que la Generalitat estarà "encantada" d'abaratir els bitllets de Rodalies i Regionals, com ha anunciat Renfe per a la resta d'Espanya, sempre que sigui el Govern qui es faci càrrec del dèficit que implicarà per a les arques catalanes.

"Si paguen ells, la Generalitat i tot el sistema de transport públic ho aplicaran", va afirmar en un comunicat, després de recordar els incompliments reiterats del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero en matèria de transport públic amb Catalunya.

"Dels 4.000 milions d'inversions del pla de Rodalies fins al 2015 només s'han invertit 306 milions, i ha retallat més d'un 22,5% la seva aportació en el transport metropolità en els últims tres anys", va lamentar Recoder.

Més reaccions

El portaveu de la Generalitat, Francesc Homs, va xifrar en 26 milions d'euros el cost que tindria per a la Generalitat rebaixar un 5% les tarifes dels bitllets de rodalia i mitja distància de Renfe, xifra que augmentaria si aquesta retallada s'aplica a tot el sistema tarifari integrat.

Per la seva banda, el ministre de Foment va advertir a Catalunya i Madrid que hauran d'explicar als ciutadans per què "es neguen" a baixar els preus del transport públic en un moment "en què cal implementar mesures d'estalvi energètic".

El ministre va assegurar respectar les decisions dels governs català i madrileny, però va defensar que la rebaixa dels bitllets és "una iniciativa per impulsar l'ús del transport públic", cosa que pot contribuir a una mobilitat sostenible.