La Fiscalia ha demanat al jutge del cas Millet que ampliï a 23 milions d'euros la responsabilitat civil exigida als tres principals imputats pel saqueig del Palau de la Música, fixada en 3,3 milions, i que per a això se'ls embarguin els béns necessaris fins a assolir aquesta quantitat.

Els tres principals imputats són els exresponsables del Palau Fèlix Millet i Jordi Montull i l'exdirectora financera Gemma Montull.

El ministeri públic ha presentat davant el titular del jutjat d'instrucció número 30 de Barcelona un escrit en què sol·licita l'ampliació de la responsabilitat civil d'acord amb les auditories que van calcular el desfalc i proposa que s'obligui també les dones de Millet i Montull, Marta Vallès i Mercedes Mir -imputades en la causa-, a tornar els diners desviats.

D'aquesta forma, el fiscal proposa al jutge que revoqui l'acte en el qual el seu predecessor al jutjat d'instrucció número 30 de Barcelona, Juli Solaz, va fixar en 3,3 milions d'euros la responsabilitat civil de Fèlix Millet i Jordi Montull pel saqueig del Palau, una quantitat que al desembre passat es va negar a actualitzar al·legant que la perícia que havia de calcular l'espoliació no estava acabada.

Més responsables

L'escrit de la Fiscalia considera que la xifra inicial "no reflecteix adequadament el monumental perjudici econòmic" provocat pels saquejadors confessos, pel que exigeix que s'ampliï la quantitat i s'inclogui en la responsabilitat civil subsidiària a l'exdirectora financera del Palau Gemma Montull, donada la seva "decisiva participació" en l'espoliació.

Fins ara, els imputats han lliurat més de 4 milions d'euros a la Fundació Palau de la Música, l'Orfeó Català i el Consorci del Palau de la Música com entitats perjudicades pel desfalc, cosa que els beneficiaria en una eventual rebaixa de la condemna per reparació del dany.

Per assegurar que responguin a aquesta quantitat, el fiscal sol·licita que es procedeixi a l'embargament dels comptes suïssos dels imputats i de les pertinences que els saquejadors van incloure en els seus llistats de béns, pel que sol·licita a l'Agència Tributària l'enumeració d'immobles dels imputats i els seus actius financers, i a la Marina Mercant les embarcacions de la seva propietat.

Respecte a Gemma Montull, la Fiscalia considera que "no resulta desgavellat" que se li imposi una quota de responsabilitat civil mínimament inferior a la dels dos saquejadors confessos, tenint en compte que va sostreure diversos xecs dels comptes de l'Orfeó i que va carregar al Palau de la Música obres en els seus habitatges per 110.523 euros.

La proposta del fiscal exigeix també una garantia de responsabilitat civil a les dones de Millet i Montull, Marta Vallès i Mercedes Mir, pel milió d'euros que van ser desviats del Palau a través de les societats instrumentals de les quals elles eren titulars.

A més, proposa que també se les declari responsables civils a títol lucratiu, quantitat que, per al fiscal, hauria d'abraçar com a mínim les obres en els seus domicilis i els "sumptuosos" viatges que els dos matrimonis van realitzar a costa del Palau de la Música, el que sumaria més de 3,4 milions d'euros.

Per fixar la nova responsabilitat civil, el fiscal recorda que la llei estableix que s'haurà de cobrir com a mínim un terç de l'import probable defraudat.

El fiscal també sol·licita a l'Agència Tributària que remeti un informe detallat de tot el patrimoni dels imputats.