La Sindicatura de Comptes ha observat "incompliments significatius" en la Fundació Centre de Documentació Política, creada el 1978 per l'exsecretari de comunicació de la Generalitat Miquel Sellarès, que va formar part del primer tripartit i que va renunciar al càrrec el 2004.

L'informe de la Sindicatura de l'exercici 2009 revela que les subvencions del Govern -per 1,4 milions anuals- s'ingressaven en un compte personal de Sellarès, qui no ha facilitat els extractes bancaris corresponents, mentre que haurien d'ingressar-se en un compte a nom de la Fundació.

A més, els imports que Sellarès va transferir del seu compte personal a la de la Fundació no es corresponen amb la suma aportada per la Generalitat.

Les subvencions públiques suposen el 80,68% dels ingressos de l'entitat, 1.410.667 euros de la Generalitat el 2009 i 252.655 euros de la Diputació de Barcelona.

No obstant això, l'octubre de 2009 només es va realitzar una transferència de 17.757 euros des del compte de Sellarès a la de la Fundació per regularitzar els imports pendents de transferir del Govern.

L'informe també ha detectat irregularitats en la declaració de l'IVA, ja que part de les subvencions de la Generalitat i la Diputació de Barcelona estarien subjectes a IVA per ser considerades com a prestació de serveis.

Més anomalies

També existeixen anomalies pel que fa a la legalitat, ja que la Fundació va concedir dos préstecs -122.513 euros el desembre de 2008 i 2.909 el desembre de 2009- al Centre d'Estudis Estratègics de Catalunya, també presidit per Sellarès, que, segons la Sindicatura, "no s'ajusten a dret" per no quedar-ne acreditat el destí final i perquè la finalitat de la Fundació no és concedir préstecs. Pel que fa a les despeses de personal, la Sindicatura ha detectat que l'increment salarial per al 2009 va ser del 3%, superior al de l'IPC previst a la llei de pressupostos de la Generalitat.

A més, alerta que els fons propis de la Fundació "qüestionen" la seva viabilitat futura, ja que la Fundació presenta un patrimoni net negatiu, de 239.335 euros.