L'expresident del FC Barcelona Joan Laporta, que fins ara era la cara visible de Solidaritat Catalana per la Independència (SI), va anunciar ahir la ruptura amb aquesta coalició independentista a les municipals, i que negocia fer tàndem a l'alcaldia de Barcelona amb Jordi Portabella (ERC). Laporta és un dels quatre diputats que té la coalició al Parlament, i el seu acostament a ERC ha obert les especulacions sobre què farà amb el seu escó a la cambra catalana.

L'exmandatari blaugrana, que lidera una formació anomenada Democràcia Catalana, va plantar els altres cinc partits d'aquesta coalició, que l'havien convocat a un dinar per intentar que se sumés a una candidatura conjunta en les municipals de Barcelona, i a través d'una nota difosa al migdia va anunciar que es desmarcava de Solidaritat.

Va justificar el seu «cop de porta» assegurant que volia que una «gran coalició de partits independentistes» competís per l'alcaldia de Barcelona, i poc abans d'aquesta nota el candidat d'ERC per Barcelona, Jordi Portabella, va admetre que negociava la incorporació de Laporta a la seva candidatura. Fonts d'ERC van admetre la possibilitat que Laporta sigui el número dos de la llista que encapçala Portabella, encara que no donen encara res per tancat.

Si bé el comunicat de Laporta circumscriu la crisi a les municipals de Barcelona, el secretari general de Solidaritat, Uriel Bertran, va subratllar que l'expresident del Barça «deixa el projecte independentista» per anar-se'n a «un altre», en al·lusió a ERC, evidenciant així que la crisi té un abast global.

Dels quatre diputats del subgrup de Solidaritat, Laporta és l'únic de Democràcia Catalana i la resta són de Solidaritat, de manera que és previsible que sigui expulsat pels seus companys. Bertran i el diputat Alfons López Tena no van aclarir si exigiran a Laporta que deixi el subgrup de Solidaritat a la reunió que tenen dimarts o si li demanaran que renunciï a l'acta de diputat, una decisió que competeix exclusivament a Laporta.

Els dos diputats i els líders de la resta de partits que conformen la coalició Solidaritat van comparèixer davant la premsa en una minúscula sala del restaurant en el qual havien dinat. Encara que Bertran va evitar en tot moment carregar contra Laporta i especular sobre per què havia actuat així, al final de la roda de premsa va acabar facilitant el mòbil personal de l'expresident del FC Barcelona a un grup de periodistes perquè poguessin conèixer personalment la versió de Laporta.

El distanciament entre Laporta i Solidaritat posa de manifest la divisió de l'espai independentista a Catalunya i es produeix tres mesos després que aquesta coalició electoral obtingués 102.921 vots a les eleccions catalanes (el 3,29%), que li van valer quatre escons en una Cambra de 135 representants.

El comunicat de Laporta també va generar un cúmul d'especulacions sobre el futur polític de l'expresident del FC Barcelona, que ara haurà de revelar si manté el seu escó al Parlament i, si és així, quin paper jugarà a la Cambra.

En la seva etapa final com a president blaugrana, ERC i també Reagrupament, la formació liderada per l'exconseller Joan Carretero, van intentar sumar a Laporta al seu projecte, però aquest va optar finalment per sumar esforços en les autonòmiques amb dos exmembres de CDC i ERC (López Tena i Bertran) per concórrer junts per la coalició Solidaritat Catalana per la Independència.

Encara que ahir Uriel Bertran no va descartar completament que Joan Laporta pugui arribar a tornar al si de Solidaritat, la relació entre aquests i l'exmandatari blaugrana s'ha tensat molt en les últimes setmanes.