El govern espanyol està disposat a assumir el cost de la rebaixa del 5% dels bitllets del transport públic a Catalunya i a Madrid, els dos territoris que s'havien negat a pagar de la seva butxaca la mesura que té per objectiu estalviar despesa energètica. Així ho ha anunciat aquest divendres el vicepresident primer del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, que ha apuntat que l'executiu convocarà els dos governs en els pròxims dies i "veurem què cal pagar". "Estem disposats a posar aquests diners, i naturalment cal fer els càlculs i veure quin és el resultat de la mesura perquè esperem que hi haurà més gent que utilitzi el transport públic", ha dit.

Rubalcaba ha fet aquestes manifestacions des de La Moncloa després que aquesta setmana tan el govern de la Generalitat com el de Madrid anunciessin que la mesura no s'aplicaria als seus territoris si anava a càrrec de les seves arques. La Generalitat havia calculat que ela rebaixa del 5% dels bitllets de Rodalies tindria un cost de 26 milions als què, a més, caldria sumar l'impacte en el sistema tarifari integrat.

Finalment l'executiu espanyol ha fet marxa enrere i Rubalcaba ha anunciat que convocarà els representants dels dos territoris per "veure què cal pagar". "L'Estat està disposat a assumir el cost del què les dues CCAA diuen que els suposa la rebaixa dels bitllets perquè ens sembla molt important que aquesta rebaixa es produeixi a Madrid i Barcelona", ha sentenciat.

Segons Rubalcaba, l'executiu té disposició de 'posar aquests diners' però "naturalment" primer "cal fer els càlculs i veure quin és el resultat de la mesura, perquè esperem que si baixa el bitllet hi haurà més gent que agafi el transport públic" i per tant caldrà fer també una "liquidació".

Sistema tarifari integrat

Rubalcaba ha apuntat que les converses amb els dos territoris també abordaran la qüestió del sistema tarifari integrat. "Catalunya i Madrid han dit que aquesta mesura suposa per a ells un problema econòmic i nosaltres estem disposats a parlar d'aquest problema econòmic i pagar el que ens correspongui", ha dit Rubalcaba, i "caldrà discutir" també sobre el sistema tarifari integrat per analitzar "quant els costa".