La vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, ha assegurat avui que el Govern té intenció de regular l'ús del burca a Catalunya amb la finalitat de preservar un dels drets fonamentals de la nostra societat: la dignitat de la dona.

Ortega, que ha acudit a Lleida a tancar la XVII Escola d'Hivern de la Unió de Joves, ha assegurat en aquest sentit que encara que es tracta d'un debat que el Govern encara no ha iniciat, aquesta regulació forma part d'una de les seves prioritats, la de simplificació administrativa i normativa.

"Molts ajuntaments ja han regulat aquesta qüestió. Des del govern compartim la necessitat de preservar la dignitat de la dona, i això no passa en cap cas perquè la dona hagi d'anar tapada o oculta darrere d'una cortina. Tot allò que vagi dirigit a preservar la dignitat de la dona serà benvingut i el govern prendrà les mesures necessàries per fer-ho efectiu", ha dit.

En aquest sentit, ha afegit que estem "en un país on hem tardat molts anys a aconseguir que les dones tinguéssim els mateixos drets que els homes".

"Per això demanem als qui vinguin a viure a Catalunya el màxim respecte per a tots els drets humans que hem aconseguit, incloent el que la dona es pugui exhibir en públic amb tota llibertat i sense cap fre", ha afegit.

D'una altra banda, quant a la possibilitat que el Govern creï un consell islàmic de Catalunya per tractar temes que afecten sobretot a la comunitat musulmana, Ortega ha dit que de moment no es preveu crear més consells assessors en la Generalitat.

"Ja tenim tres consells assessors del Govern, el d'economia i coneixement, el de temes de sanitat i el de benestar social. Estem oberts al diàleg però per ara no és necessari crear més consells", ha dit.

Això no obstant, el director general d'Immigració de la Generalitat, Xavier Bosch, ha manifestat que el Govern sí projecta crear un Consell Islàmic de Catalunya com a interlocutor únic amb els musulmans per abordar qüestions com la regulació dels vels integrals -'burca' i 'niqab'-, davant de l'atomització de les entitats musulmanes i la dificultat per trobar un portaveu representatiu. Bosch s'ha mostrat partidari d'aquest projecte per crear un òrgan de "negociació" amb el col·lectiu.

"A Catalunya cal algú amb certa autoritat sobre tot el món musulmà, un portaveu. Cal crear una estructura democràtica que representi les diferents corrents de l'islam per discutir aquestes qüestions", ha afirmat Bosch, en referència a l'ús de vels integrals.

En aquest sentit, ha advocat per consensuar la regulació del 'burca' i el 'niqab' amb el futur Consell, que segons la seva opinió hauria de culminar amb una llei catalana que els prohibeixi durant aquesta mateixa legislatura.

El Consell promogut pel Govern podria integrar representants d'entitats musulmanes amb diferències d'origen, llengua i doctrina, com el Consell Islàmic i Cultural, la Unió de Centres Islàmics de Catalunya, la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (Ucidcat), l'Associació Camí de Pau i la Junta Islàmica Catalana.

Dones contra el 'burca'

Per la seva banda, la presidenta de l'Institut Català de les Dones (ICD), Montserrat Gatell, no n'ha rebutjat la creació de l'òrgan, però ha alertat del risc d'acabar debatent qüestions que concerneixen a les dones només amb els homes, ja que assenyala que el 98% dels representants d'un futur Consell Islàmic "molt probablement" serien homes.

Per a la presidenta de l'ICD, en la lluita per la igualtat no s'ha d'invisibilitzar les dones ni obviar la complicitat dels homes: "Es tracta d'una qüestió estructural que s'assenta en les bases més profundes de la societat: no podem centrar-nos en un àmbit ni en un gènere", ha remarcat.

Gatell també s'ha mostrat favorable que els ajuntaments regulin l'ús dels vels integrals a les instal·lacions municipals perquè simbolitza la submissió de les dones.

"Els municipis han de poder determinar què deixen i què no deixen fer a les seves dependències", ha afirmat, i ha considerat que són ells, i no el Parlament, els qui han de regular aquestes peces per atendre les especificitats del col·lectiu que les usa en cada població.

"No hem d'acceptar qualsevol manifestació cultural. Les dones que fan servir vels integrals no són lliures, i això no es pot perdre de vista. Estan recloses dins d'un vestit i a les seves cases", ha remarcat, tot i que l'ús del 'niqab' a Catalunya sigui ara molt minoritari.

En aquest sentit, ha equiparat l'ús del 'burca' i del 'niqab' amb pràctiques com la mutilació genital femenina per ser clars exemples de l'"agressió, discriminació i submissió" de les dones, i ha instat a combatre'ls amb el mateix esforç.

Alhora, ha instat els ajuntaments a utilitzar la seva proximitat i coneixement del teixit associatiu per a mediar entre les comunitats i famílies d'immigrants que en promouen aquestes peces.