El primer secretari del PSC, José Montilla, va afirmar ahir que si el president Artur Mas vol la col·laboració dels socialistes catalans per sortir de la crisi ha de posar fi a la seva "obsessió" a escudar-se en l'etapa del tripartit per justificar les seves retallades en l'Estat del ?Benestar. En una breu intervenció davant el Consell Nacional del PSC, l'expresident Montilla va recuperar el to dur d'oposició contra les retallades en política social que està anunciant el govern d'Artur Mas, encara que va garantir que els socialistes "estaran a l'altura" i se situaran al costat de l'executiu si els necessita per aplicar mesures d'austeritat i reformes per sortir de la crisi. Això no obstant, va exigir que si el govern d'Artur Mas vol l'ajuda dels socialistes ha d'acabar, en primer lloc, amb la seva "obsessió a mirar al passat" en referència a l'etapa de govern del tripartit, per justificar les seves retallades en l'Estat del Benestar.

"Si el govern de CiU vol que l'ajudem, no pot pretendre que la sortida sigui per la dreta, ja que per aquí segur que trobaran el suport del PP, que com sempre estarà encantat d'ajudar-los", va indicar. En aquest sentit, José Montilla va subratllar que la crisi econòmica no pot ser utilitzada per CiU com a una "excusa" per retallar drets sanitaris, empitjorar l'educació pública i laminar drets socials. Per això, va advertir que si l'executiu de CiU avança en la seva intenció de "desmuntar" l'Estat del Benestar, el PSC reaccionarà amb una "oposició dura, constructiva i exigent". "CiU ha de decidir si vol construir amb la majoria o destruir els pilars de l'estat del Benestar", va insistir. En aquest sentit, va denunciar que l'"obsessió" de l'executiu d'Artur Mas per culpar a l'anterior govern dels problemes econòmics que pateix Catalunya és superior a la seva responsabilitat per governar. Segons el seu parer, quan encara no porta ni cent dies en el govern, CiU va demostrar que "no està a l'altura" de les necessitats de Catalunya, ja que "porten set anys esperant tornar al govern, i ara no saben què fer més que ocupar l'administració". A més, segons Montilla, les constants retallades anunciats pels consellers del nou govern han contribuït a crear una sensació de "derrotisme, victimisme i pessimisme" perquè entén que s'han "exagerat" les xifres per tenir una "coartada" que justifiqui la reducció pressupostària.

Montilla també va demanar a Mas que no executi ara la promesa electoral d'eliminar l'impost de successions -el tripartit va modificar perquè el paguessin les rendes més altes-, ja que considera que aquest no és el millor moment per a les restriccions pressupostàries.