El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, va treure importància a la baixada de l'avaluació de l'agència de qualificació Moody's per a Catalunya feta pública ahir, ja que va afirmar que "estava anticipat", i ho va atribuir a la mala gestió econòmica de l'anterior equip de govern de la Generalitat.

"Reflecteix la situació econòmica i fiscal amb la qual ens hem trobat", va sostenir Mas-Colell en declaracions als mitjans prèvies a la seva participació en una jornada econòmica de l'escola de negocis Iese a Barcelona.

Mas-Colell va explicar que les converses amb les instàncies financeres i la publicació del dèficit fiscal del 2010 de Catalunya ja feien pensar que l'avaluació de la comunitat baixaria, i va admetre que, tot i estar anticipat "no vol dir que no perjudiqui, perquè evidentment afecta al que la Generalitat ha de pagar pel seu endeutament".

El conseller va insistir que el dèficit fiscal del 2010 representa una "enorme responsabilitat de retallada pública i de reconducció de les finances públiques de la Generalitat", i va admetre que la qualificació de Moody's fa més difícil aquesta tasca perquè incideix sobre els tipus d'interès que s'han de pagar.

"No és una ajuda, però la situació té les seves raons", va insistir el titular d'Economia, que va afegir que la qualificació de Catalunya també és una conseqüència natural del canvi d'avaluació d'Espanya: "Tots estem en el mateix vaixell i pugem i baixem simultàniament".

Més reaccions

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va discrepar "profundament" amb el fet que Moody's relacioni la rebaixa de la qualificació a Espanya amb l'endeutament de les regions en sanitat, i va dir que totes les comunitats han fet el "màxim esforç" per aguantar les polítiques socials.

Ruiz va considerar que la culpa de tot és de la caiguda de l'economia del país i va subratllar que "ni tenim diners, ni qui ens en presti".

Per la seva banda, el secretari general d'ERC, Joan Ridao, va considerar que la decisió de Moody's de rebaixar el ràtio de solvència del deute català es deu a la imatge de "descrèdit" que ha generat l'actitud "irresponsable" dels governs català i espanyol. Ridao va acusar l'executiu d'Artur Mas de llençar missatges "terrorífics" dient que la situació econòmica actual els impediria "arribar a final de mes".