Una dotzena d'eurodiputats i representants de la Comissió Europea viatjaran a Catalunya la setmana que ve, a proposta de l'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa, per visitar diverses infraestructures a pocs mesos que Europa designi el recorregut del corredor ferroviari al sud de la UE.

Les institucions europees definiran a mitjan d'aquest any -aproximadament entre els mesos de maig i juliol- per on han de passar els nous corredors ferroviaris de la Unió Europea i en el cas del sud d'Europa hauran de definir-se entre l'eix Madrid-Pirineus o el corredor mediterrani.

Per donar-li més significació a la visita s'han organitzat rebudes institucionals a la delegació per part de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona.

El president de la Generalitat, Artur Mas, rebrà els eurodiputats dijous 17 al Palau de la Generalitat al costat del conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, mentre que l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, farà el mateix a la casa consistorial un dia abans.

Segons ha informat CiU, la delegació institucional, formada per una dotzena d'eurodiputats de la Comissió de Transports i alts càrrecs de la Comissió Europea i encapçalada pel coordinador de la UE de projectes Transfronterers, l'italià Carlo Secchi, arribaran a Barcelona dimecres que ve i, després de la visita de rigor a l'aeroport del Prat, es traslladaran a la factoria de Seat a Martorell (Baix Llobregat).

En declaracions a Efe, Tremosa ha volgut destacar també les visites que faran els eurodiputats -que representen a la majoria de partits de l'Europarlament- a la localitat fronterera de Portbou (Alt Empordà) dijous que ve i al Port de Barcelona divendres.

Per a Tremosa, la visita a Portbou "té un significat històric altíssim ja que des del segle XIX els catalans volem trens cap a Europa amb ample europeu i això és el que els ensenyarem".

L'objectiu de les visites és mostrar a la delegació internacional que al port "fa quinze anys que hi ha ferrocarril amb ample europeu dins de la zona portuària" o que Seat "ja té construït un moll de 750 metres per al dia que arribin els trens europeus".

D'aquesta manera, Tremosa pretén que els eurodiputats comprovin que Catalunya "fa quinze anys que es prepara per acollir trens europeus".

La impressió que s'emporti aquest grup de representants del Parlament Europeu i de la Comissió Europea serà molt significativa, segons Tremosa, ja que l'opinió d'aquests servirà per assessorar els encarregats de designar el recorregut del corredor ferroviari europeu al sud d'Europa a pocs mesos que prenguin la decisió.

La visita coincidirà en el temps amb un acte que celebrarà el Ministre de Foment, José Blanco, a Barcelona per debatre precisament del corredor mediterrani.

Una visita, que segons Tremosa, està forçada per les circumstàncies ja que "el Govern espanyol no es vol quedar fora de joc" ara que les institucions europees estan recolzant la prioritat de la infraestructura.