EN DIRECTE
Protecció Civil

Risc de pluges i augment del cabal en rius i rieres

Protecció Civil recomana extremar la precaució pel risc de pluges i l'augment del cabal en rius i rieres del nord-est de Catalunya

 16:28  

DDG |  La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) demana precaució a la ciutadania en relació a l´augment del cabal de rius i rieres fruit de les passades pluges i davant la previsió de noves precipitacions al nord-est del país. Per tant, es posa en situació de prealerta el Pla Especial d´Emergències per Inundacions a Catalunya (Inuncat), atès l´avís del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de situació meteorològica de risc per pluja i estat de la mar a la zona nord-est de Catalunya.

D´altra banda, la situació de prealerta també respon a l´estat dels nivells de rius i rieres, que com a conseqüència de les pluges del darrer cap de setmana han augmentat els seus cabals. Segons la informació facilitada per l´Agència Catalana de l´Aigua (ACA) es preveu que les conques dels rius Muga, Fluvià i Baix Ter poden augmentar el cabal.

Es recomana la vigilància dels accessos a la llera dels rius, els passos de vianants i els guals per possibles crescudes dels rius, als municipis de les comarques de l´Alt i Baix Empordà, Garrotxa, Pla de l´Estany, Gironès i la Selva. Es demana a la gent que mantingui una distància prudencial respecte aquests elements i que només transiti a peu o en vehicle per zones segures.

Pel que fa a la previsió meteorològica, segons el SMC s´estableix que fins demà al migdia les pluges poden afectar en grau de possible (entre el 10 i el 30% de probabilitats de que es doni el fenomen observat) les comarques de l´Alt Empordà, Berguedà, Garrotxa, Gironès, Osona, Pla de l´Estany, Ripollès, Selva i Vallès Oriental.

En quant a l´estat de la mar, el SMC informa que es poden donar onades superiors als 2 metres i mig fins a la 01.00 de la matinada en grau de possible (entre el 10 i el 30% de probabilitats de que es doni el fenomen observat) a les comarques de l´Alt Empordà, Baix Empordà, Barcelonès, Maresme i Selva. A partir de la matinada fins demà dimarts a les 13.00 hores, el SMC indica que les onades es poden donar en grau de probable (entre el 30 i el 70% de probabilitat de que es doni el fenomen observat) a les comarques de l´Alt Empordà i el Baix Empordà. La previsió estableix en grau de possible (entre el 10 i el 30% de probabilitats de que es doni el fenomen observat) i pel mateix període les comarques del Barcelonès, Maresme i Selva.

Al llarg de la tarda de demà la previsió afectarà en grau de possible (entre el 10 i el 30% de probabilitats de que es doni el fenomen observat) a totes les comarques a les que s´ha fet referència en el paràgraf anterior i de cara a la matinada el risc de que les onades superin els 2 metres i mig es reduirà únicament a les comarques de l´Alt i el Baix Empordà.

A Catalunya, les precipitacions fortes podrien causar inundacions molt ràpides en rius i, especialment, en rieres i torrents. Per això, des de la Direcció General de Protecció Civil es recomana seguir els següents consells:

Si us trobeu a casa o en un edifici:

- No deixeu fora objectes o mobles que l´aigua pugui arrossegar
- No baixeu als soterranis, quedeu-vos en les zones altes o pisos superiors
- En cas que es produeixi inundacions a interior de l´edifici, desconnecteu l´interruptor general de l´electricitat i tanqueu la clau de pas del gas

Si us sorprèn el temporal a l´exterior o dins del cotxe

- Allunyeu-vos de les rieres, els torrents o les zones que es poden inundar, i no hi estacioneu el vehicle
- No us quedeu observant en punts pròxims a lleres, ponts i viaductes
- No travesseu cap riu, riera o zona inundada ni a peu ni amb cotxe; fins i tot dins del cotxe podeu ser arrossegats amb facilitat amb poca alçada d´aigua
- Amb cotxe, circuleu amb molta precaució utilitzant preferentment les rutes principals i les autopistes, moderant la velocitat

  Conegui'ns:  CONTACTI |  CONEGUI'NS |  LOCALITZACIÓ     PUBLICITAT:  TARIFES  
Queda terminantment prohibida la reproducció total o parcial dels continguts oferts a través d'aquest mitjà, llevat autorització expressa de diaridegirona.cat. Així mateix, queda prohibida tota reproducció a l'efecte de l'article 32.1, paràgraf segon, Llei 23/2006 de la Propietat intel·lectual.
Adaptat a la Llei de
Protecció de Dades per


Avís legal
Altres mitjans del grup
Diario de Ibiza | Diario de Mallorca | El Diari | Empordà | Faro de Vigo | Información | La Opinión A Coruña | La Opinión de Granada | La Opinión de Málaga | La Opinión de Murcia | La Opinión de Tenerife | La Opinión de Zamora | La Provincia | La Nueva España | Levante-EMV | Mallorca Zeitung | Regió 7 | Superdeporte | The Adelaide Review | 97.7 La Radio | Blog Mis-Recetas | Euroresidentes | Loteria de Nadal | Oscars | Goya