Sis persones han perdut la vida en els tres accidents de trànsit mortals que s'han produït a les carreteres i autopistes catalanes aquest cap de setmana, entre les tres de la tarda del divendres fins a les vuit del vespre d'aquest diumenge, segons el balanç del Servei Català de Trànsit (SCT). El primer sinistre es va produir el dissabte al matí a l'N-II, a Quart (Gironès). Un xoc frontal entre un cotxe i un camió acabava amb la vida d'un noi de 18 anys i veí de Monells. El segon accident, i el més greu, ha succeït aquest diumenge al matí a l'N-340, a Tarragona. Quatre persones, dues dones -de 31 i 40 anys- i dos menors d'edat -d'1 i 8 anys-, morien en encastar el cotxe contra un camió.

Finalment, el tercer accident de trànsit mortal ha ocorregut aquest diumenge a la tarda a l'Eix Transversal o C-25, dins el terme municipal de Calonge de Segarra (Anoia). Un altre xoc frontal entre un camió i un turisme ha acabat amb un mort, el conductor i únic ocupant de l'automòbil.

L'SCT demana prudència al volant

Davant d'aquests fatídics accidents, l'SCT demana la màxima atenció i prudència al volant i apel·la a la necessitat d'evitar distraccions i excés de velocitat en la conducció perquè no es produeixin xocs frontals a les carreteres, atès que aquest tipus de topades gairebé sempre tenen conseqüències dramàtiques per als ocupants dels vehicles accidentats, tal com ha succeït aquest cap de setmana.

'La intervenció del factor humà és determinant en els xocs frontals, atès que normalment aquest tipus de sinistres són desencadenats per un avançament temerari, una maniobra antireglamentària, per circular amb una velocitat inadequada o excessiva, o bé per una pèrdua del control del vehicle', han enumerat des del Servei Català de Trànsit.

'Convé destacar que les distraccions i desatencions en el volant poden derivar en una invasió del carril contrari involuntària i una conseqüent topada frontal amb un altre vehicle', han puntualitzat. Per aquest motiu l'SCT remarca la importància de mantenir la màxima atenció en la conducció, sobretot en els recorreguts que pels conductors són habituals.

Mobilitat complicada per la pluja i la neu

Pel que fa a les complicacions viàries d'aquest cap de setmana, convé destacar que al llarg de dissabte es van produir diverses incidències viàries en diferents punts de la xarxa viària catalana: a la C-35, a Sant Feliu de Buixalleu, hi va haver un accident i es va haver de fer pas alternatiu; a l'N-II, a Pont de Molins, un camió va sortir de la via i va provocar la caiguda d'una torre elèctrica a la carretera. La calçada va estar totalment tallada durant 3 hores; a la B-12, a Sabadell, es va fer pas alternatiu per un accident; a la C-17 al llarg de la tarda hi van haver diverses incidències que van complicar la circulació a Tagamanent i Aiguafreda; i a l'A-26, a Sant Joan les Fonts, hi va haver un accident que va provocar 3 quilòmetres de retencions en sentit sud.

A més, com a conseqüència de la pluja i la neu, es van registrar afectacions viàries a diverses carreteres catalanes: per la intensa pluja, inundacions a la calçada de l'N-340 a Amposta, que es va haver de tallar totalment durant 2 hores; esllavissades a la BV-2115, a Castellet i la Gornal, i a Begues, a la BV-2041. Ambdues vies es van veure afectades puntualment. I per la neu va ser obligatori circular amb cadenes per la C-28, la BV-4243, la BV-4024, la BV-4025, l'L-500 i l'L-501. A més, els vehicles de tercera categoria van tenir restriccions de pas a l'N-230, a Vielha, i a l'N-260, a Planoles. La carretera de Toses (GIV-4016) es va haver de tallar totalment entre la Molina i Planoles.

10 quilòmetres de cua a l'N-141a

Aquest diumenge cal destacar que com a conseqüència de l'accident mortal que hi ha hagut aquest matí a l'N-340, a Tarragona, aquesta via ha estat totalment tallada durant gairebé 5 hores i els vehicles s'han desviat per la T-202 i l'N-340a. Paral·lelament, un accident múltiple a la C-25 a Estaràs (Segarra) ha obligat a tallar la calçada totalment durant gairebé 6 hores i s'han realitzat desviaments per l'N-141a, via en la qual s'han registrat retencions de 10 quilòmetres.

A primera hora, un camió que ha fet la tisora a l'AP-7, a l'altura de Sant Cugat, ha restringit el trànsit totalment en sentit nord i també s'ha tallat un carril en sentit sud. La incidència ha provocat 1,5 quilòmetres de retenció en cada sentit. Els vehicles han estat desviats per la B-30 mentre s'ha mantingut la incidència.

Pel que fa a mobilitat de retorn de cap de setmana aquesta tarda hi ha circulació intensa a la C-55 en un tram de 8 quilòmetres a Manresa i a la C-16 s'han registrat retencions de 2 quilòmetres, en els dos sentits de la circulació, a Guardiola de Berguedà. La B-23 ha patit 5 quilòmetres de lentitud per accedir a la capital catalana i també la C-17, a Parets del Vallès, i la C-58, a Montcada i Reixac, han registrat 3 quilòmetres de retencions en sentit Barcelona. Durant tot el dia ha esta tallada la BV-4024, a Guardiola de Berguedà, com a conseqüència de la neu.