El portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, va considerar ahir "absolutament compatible" eliminar ja l'impost de successions a Catalunya i, al mateix temps, retallar la despesa pressupostària per a aquest any.

En declaracions a la Ràdio RKB, Pujol es va desentendre de les crides dels grups d'esquerra que no se suprimeixi ara l'impost de successions per la minva d'ingressos que patiria la Generalitat.

Segons Pujol, si CiU vol complir la seva "paraula" donada durant la campanya de les passades eleccions al Parlament, no pot fer una altra cosa que abolir aquest impost aviat. Segons la seva opinió, això no és incompatible amb les retallades en el pressupost que planeja aplicar el Govern aquest any: "El que no té cap sentit és continuar pensant que podem gastar més del que hi ha. No hi ha més remei que ajustar el pressupost", va afegir.

Les reaccions

El PSC va condicionar la negociació amb el Govern dels pressupostos de la Generalitat per al 2011 i el seu "eventual suport" a aquests comptes al fet que l'Executiu català ajorni a un altre moment de la legislatura l'eliminació de l'impost de Successions.

En roda de premsa, el portaveu del PSC, Miquel Iceta, va instar d'aquesta forma el president català, Artur Mas, a fer marxa enrere en l'anunci que va fer aquest cap de setmana el líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, que el Govern eliminarà aquest impost abans de les eleccions municipals del 22 de maig.

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, va criticar que el Govern eliminarà l'impost de successions perquè és "presoner" d'una promesa electoral, i li va dir que la crisi recomana mantenir-lo.

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, va titllar d'"immoral, obscè i indecent" que la Generalitat elimini l'impost que només afecta els més rics i, al mateix temps, promogui retallades bàsiques en àrees com sanitat, educació i seguretat que perjudiquen aquells qui més ho necessiten.

D'altra banda, la líder del PP de Catalunya, Alicia Sánchez-Camacho, va assegurar que l'anunci del Govern de suprimir l'Impost de Successions "es queda curt", motiu pel qual va reclamar al president de la Generalitat, Artur Mas, que es faci seva la proposta dels populars per eliminar també l'Impost de Donacions.