El sindicat UGT va denunciar ahir la "contradicció" que suposa que la Generalitat hagi suspès el programa Profit de cursos per fomentar la llengua catalana entre els professionals de la restauració, la mateixa setmana en què el Govern ha anunciat que intensificarà les polítiques de coneixement del català entre els immigrants.

En un comunicat, UGT va recordar que aquest sindicat participa en el programa Profit, dirigit a millorar les competències bàsica en català i la capacitació professional de nouvinguts en diversos àmbits comercials i de serveis, com forns, hotels, supermercats i botigues.

"No s'entén que la mateixa setmana que el portaveu del Govern, Francesc Homs, anuncia la intenció d'intensificar les polítiques de coneixement del català entre la població immigrant, se suprimeixi aquest programa que precisament anava orientat a la millora del coneixement de l'idioma entre aquest col·lectiu", va assenyalar el comunicat.

Des de la Generalitat s'aclareix que no s'ha suprimit el programa sinó que s'està estudiant reformular-lo per reduir-ne el cost. L'objectiu, segons fonts de l'executiu, és fer més cursos però a un cost inferior. De moment, però, es desconeix quan es posarà en marxa la nova proposta formativa per promoure l'ús del català.

Bona acollida

El programa Profit, iniciat a l'abril de 2008, ha realitzat fins al gener de 2011, un total de 407cursos i ha comptat amb la participació de 3.806 alumnes a tot Catalunya.

A les comarques gironines, s'han ofert prop d'un centenar de cursos que han comptat amb la participació de 958 persones.

Precisament el municipi turístic de Lloret de Mar és el que ha concentrat el major nombre de cursos a la demarcació. En total se n'han ofert 23 que han comptat amb una participació de 263 alumnes. Girona - amb 15 cursos i 131 alumnes-, Platja d'Aro - amb 9 propostes formatives - i Figueres - amb 10 cursos i 88 alumnes - són els altres municipis més beneficiats pel programa.