Solidaritat Catalana per la Independència (SI) ha celebrat aquest diumenge primàries a Barcelona, procés en què s'ha proclamat com a cap de llista l'editor i president de l'entitat Catalunya Acció, Santiago Espot (La Pobla de Segur, 1963). Espot reivindica que Barcelona esdevingui 'capital d'un estat independent català del segle XXI' i que s'acabi 'la sensació de desgovern' a la ciutat. Per la seva banda, el secretari general de SI, Uriel Bertran, ha demanat que el 'projecte polític' passi per davant dels 'personalismes' en referència a la marxa de Joan Laporta del partit. Fent menció a ERC, Bertran també ha avisat que SI no serà cap 'crossa' que faciliti que el PSC torni a governar al consistori.

'La nostra proposta de grans coalicions independentistes es manté intacta per fer la independència, no per fer la crossa de l'autonomisme del PSC', ha dit Bertran davant sobre el que el que creu que ERC busca: tornar a l'Ajuntament de Barcelona encara que sigui reeditant el tripartit amb ICV i PSC. 'Solidaritat defensa un independentisme coherent i seriós', ha afegit el líder de SI.

En el moment de la seva proclamació, Espot s'ha mostrat optimista davant la possibilitat que SI entri al consistori. 'També era impossible que caigués la Unió Soviètica o que en quatre mesos, un partit que s'acabava de formar com Solidaritat assolís quatre diputats al Parlament', ha raonat. A banda de reivindicar la capitalitat de Barcelona d'un 'estat independent català', l'alcaldable afirma que treballarà per assolir 'el benestar material i anímic dels barcelonins'. 'Serem representants del cap i casal de Catalunya que aspira a la seva llibertat', ha constatat.

Santiago Espot ha estat escollit alcaldable per Barcelona amb el 40,5% dels vots, seguit de Santiago Vilanova (35,8%), Carmentxu López (13,7%) i Josep Maria Vaqué (7,9%). En total han votat 190 dels 947 adherits de SI amb dret a vot. És a dir, que les primàries a la capital catalana -en què també s'escollia tots els membres de la llista-, ha tingut una participació del 19,71%.

El secretari d'Acció Institucional i diputat per SI, Alfons López Tena, ha remarcat el procés que el partit independentista segueix per configurar les seves llistes electorals. 'Si hem de donar exemple de democràcia, hem de començar a casa', ha comentat. 'Quan s'organitzen les coses de manera democràtica, en què tothom vol presentar-se, no hi ha filtres i sense decisions des de dalt i això estimula la participació', ha afegit. Pel que fa al programa municipal, afirma que una de les filosofies és aconseguir la independència 'fent fora els socialistes i els espanyolistes de l'ajuntament i de les institucions catalanes' ha conclòs.