La intervenció aliada a Líbia no està causant danys co?laterals. Ans al contrari, els evita. Si Gaddafi hagués pogut prendre control de Bengasi, com va estar punt d'assolir dissabte, hauria assassinat a molts milers d'opositors. Hauria mantingut la seva tradició de quatre decennis.

En canvi, cal desitjar que aquella justa intervenció militar causi danys col·laterals - no pas físics, sinó polítics - a casa nostra.

En efecte, aquí estan passant dues coses molt importants. Una és el posicionament de les escorrialles del comunisme casolà en contra de la intervenció aliada, cosa que equivaldria a que Gaddafi pogués reprendre el genocidi que està practicant des de fa 41 anys. En si mateixes, són unes escorrialles cada dia més insignificants. A Barcelona hi va haver una manifestació de 400 persones, segons TV3 que ho publicitar més que ningú. A Madrid foren 50, a les quals cal afegir tres vots en el parlament espanyol: el comunista Gaspar Llamazares i dos ultraesquerrans gallecs, del BNG, partit amb el qual fins fa poc CDC estava aliada. Si el feixistitzant Front Nacional gal tingués diputats a Madrid haurien votat igual. Felicitats.

El segon tema és subsidiari de l'acabat d'indicar. Consisteix en l'habitual esbiaixament antioccidental, antiliberal i en definitiva antidemocràtic que domina en grans mitjans de comunicació de casa nostra, en primer terme a TV3. Això ja és una irresponsabilitat moral d'Artur Mas. El rebuig respecte a tot el que puguin fer Estats Units, Gran Bretanya i França és una seva segona pell.

Òbviament, TV3 ha tornat a ser fidel a si mateixa. En podria donar exemples a dotzenes. N'hi ha prou de comparar el que barrina amb el que informen la BBC, les cadenes franceses, la RAI, o bé Al-Jazeera.

D'entrada també cal exposar una ben curiosa semblança entre el portaavions francès Charles de Gaulle- que ara intervé a Líbia - i TV3. En efecte, i encara que costi de creure, TV3 té més personal que aquell vaixell de guerra, el més modern i amb més personal de la flota gal·la.

Segons dades oficials del ministeri de Defensa francès, el Charles De Gaulle" té una tripulació de 1.950 persones. A la vegada, segons dades també oficials de la Sindicatura de comptes, TV3, durant l'exercici 2009, tenia una plantilla de 1.972 persones. És a dir, TV3 té 22 empleats més que el portaavions Charles de Gaulle, el segon més gran vaixell de guerra europeu, darrera del rus Almirall Kuznetsov. El portaavions gal és el vaixell insígnia de la marina de guerra francesa. Compta amb dos reactors nuclears, hospital, espai per a uns 40 avions i va costar 3.000 milions d'euros.

Respecte al vaixell gal s'ha de dir que està duent a terme una tasca magnífica. No tinc prou mans per aplaudir-la com es mereix. En canvi, respecte a TV3 coincideixo en les crítiques formulades per veus més autoritzades que la meva, en aquest diari. El tema libi les confirma. El Charles de Gaulle encarna un combat just i clar. No es pot dir el mateix de TV3, respecte a Líbia ni en relació amb gaire res.

Ara bé, a Líbia les coses van raonablement bé. Ahir, el vicemariscal de l'aire britànic Greg Bagwell va informar directament a la BBC, des d'una base militar italiana, de que "la zona d'exclusió aèria ja està establerta" i les possibilitats d'atacs contra els avions aliats eren pràcticament nul·les. Afegí que ara "establirem la 'no go zone'", és a dir l'espai on no deixaran que es moguin les forces del bandit Gaddafi. A la vegada, els Estats Units, sempre segons la BBC, manifestaren oficialment que els tancs del tirà "són un objectiu pel qual el bombardeig aeri aliat està autoritzat". Hi ha un canvi de fase. Ara rebran els tancs. Moltes gràcies.

Sobre el terreny els combats es desplaçaren més vers l' oest, a la ciutat de Misrata ( o Misurata, menys pròpiament). És la tercera en població ( mig milió d'habitants, darrera de Trípoli i de Bengasi) situada a la Tripolitània, a 210 quilòmetres de Trípoli. Malgrat això, Ajdabita, més a l'Est, on es lluitava abans d'ahir, no ha estat alliberada. Però roman rodejada. A Misrata sembla que, per primera vegada, hi ha una certa coordinació entre aliats i forces democràtiques. Ahir constituïren un govern provisional encapçalat per Mahmoud Jibril que fa pocs es va entrevistar tant amb el president Sarkozy, així com amb la secretària d'Estat Hillary Clinton.

A Misrata hi ha intervingut l'aviació aliada. Però només als afores. En el centre, les tropes de Gaddafi s'han fet fortes en un hospital, que han rodejat amb tancs. Això contravé descaradament les convencions de l'Haia del 1899 i del 1907, així com les de Ginebra del 1864 i del 1949. A Gaddafi no li ve d'un o de mil pams. Aquests tipus de fets, el que queda del comunisme sempre se'ls ha passat pel folre, com exposarem aviat, amb més detall. Caldrà fer-ho, perquè mentre el portaavions "Charles de Gaulle" fa la seva feina, però la igualment cara TV3 (que ja és dir), ni tampoc Artur Mas, no duen a terme la que hauria de ser la seva. Els fets canten.