El govern de la Generalitat mantindrà les actuals delegacions a l'exterior però no n'obrirà cap de nova, i la que estava previst crear a Mèxic queda ajornada "un o dos anys" per la política de contenció de la despesa pública, segons que ha indicat la vicepresidenta del govern català, Joana Ortega.

Ortega, que ha comparegut per primera vegada davant la comissió d'Exteriors del Parlament, ha explicat que per al nou executiu, l'acció exterior de la Generalitat "és prioritària" i que, en conseqüència, es mantindran les actuals cinc delegacions exteriors a París, Berlín, Londres, Nova York i Buenos Aires.

A aquestes cinc oficines cal sumar-hi la delegació permanent de la Generalitat davant la UE, situada a Brussel·les, encara que la Generalitat no la considera com una oficina a l'exterior.

Respecte a la delegació que estava previst crear aquest any a Mèxic, la vicepresidenta Ortega ha explicat que "no es podrà obrir" perquè la Generalitat està en ple esforç de "contenció de la despesa pública" però, no obstant això, el Govern té previst aprofitar la presència en aquest país del centre de promoció de negocis Acció 10 per a encomanar-li algunes funcions.

Sobre les ajudes als casals catalans, formats pels ciutadans de Catalunya que viuen a l'exterior, Ortega ha indicat que s'havia malinterpretat una carta del seu departament, i que en realitat sí que hi haurà "nova convocatòria".

La vicepresidenta ha indicat que el Govern seguirà aplicant el Pla d'Acció Exterior -de caràcter plurianual- i el Pla Director de 2011, i ha subratllat que, si alguna cosa ja ha canviat respecte a l'anterior govern, és que les competències en afers estrangers ja no estan "fragmentades" en diversos departaments.

Sobre la polèmica presència del portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, en un recent viatge oficial de la Generalitat a Brussel•les per acompanyar el president Artur Mas, Ortega ha considerat positiu que aquest últim "estigui assessorat per persones amb amplis coneixements internacionals".

Ha apuntat, a més, que el seu departament entén l'acció exterior com "una qüestió de país" que ha de generar el màxim consens possible entre les formacions polítiques, de manera que el Govern "està obert a la seva col•laboració".

Segons Ortega, els grups de l'oposició estan "una mica obsessionats" pel paper que assumeix Duran, i ha defensat un nomenament suposadament produït a proposta del líder d'UDC, el del diplomàtic Juan Prat com a delegat a Brussel•les.

Prat, ha afirmat Ortega, "és una persona de reconegut prestigi i amb una carrera professional irreprotxable de manera que ningú no hauria de tenir dubtes", i sobre el fet que va ser l'ambaixador del govern de José María Aznar a l'OTAN quan va tenir lloc la intervenció a l'Iraq, ha indicat que "ell sempre va estar en contra de la guerra".

El diputat d'ICV-EUiA Salvador Milà ha retret les paraules d'Ortega perquè "Duran, no és que casualment passés per allà i estigués a Brussel•les representant les germanes dominiques o a una ONG, sinó que formava part de la representació institucional de la Generalitat", i la resta de grups no van ser convidats.

Segons Milà, la seva formació segueix preguntant-se "qui ocupa en realitat la vicepresidència?, si és la senyora Ortega o Duran, o una o un altre?".

En el mateix sentit, el diputat d'ERC Pere Aragonès ha dit sospitar "que els retards en els nomenaments de l'àrea d'Exteriors tenen molt a veure amb la influència" de Duran, i ha volgut deixar clar que són diversos els grups que opinen que "Juan Prat no té el perfil adequat per representar Catalunya".