El govern de la Generalitat ha acordat avui atorgar la Creu de Sant Jordi al portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, així com a vuit antics eurodiputats catalans més, en commemoració del 25è aniversari de l'ingrés de l'Estat espanyol a la Unió Europea.

En total, aquest any el Govern ha concedit la Creu de Sant Jordi, un dels màxims reconeixements que atorga la Generalitat, a 29 personalitats i 15 entitats, però de tots ells sens dubte crida l'atenció el nom de Duran, que de fet ja s'ha assegut en alguna ocasió a la taula de l'executiu català, en qualitat de president de la part catalana de les comissions bilaterals amb l'Estat.

El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha justificat el guardó per a Duran, malgrat que és conscient que des de l'oposició "alguns sucaran pa" amb aquest tema per pur "entreteniment" o fins i tot per "mala fe".

Per a Homs, és "ridícul" veure darrere d'aquest premi una voluntat d'autobombo per part de CiU, ja que l'origen de la proposta d'aquesta distinció s'ha de buscar en una associació de diplomats en cursos sobre la UE, que va suggerir al Govern commemorar d'aquesta manera els 25 anys d'Espanya en la Unió Europea.

El Govern va decidir acceptar el suggeriment, de manera que s'ha atorgat el premi als primers representants catalans al Parlament Europeu: Joan Colom, Concepció Ferrer, Carles Gasòliba, Eduard Punset, Juan de Dios Ramírez-Heredia, Maria Dolors Renau, Domènec Romera i Josep Verde Aldea, a més del propi Duran.

Homs, que ha precisat que el cost de cada Creu de Sant Jordi és de 1.128 euros, ha dit que l'"alternativa" a concedir a Duran aquesta distinció hauria estat "no donar-la a ningú" dels nou exeurodiputats.

A més, rebran la Creu de Sant Jordi, en un acte al Palau de la Generalitat el 27 d'abril, les següents persones: Salvador Alemany, Maria Dolors Bassols, Alessandro Benuzzi, Miquel Bruguera, Josep Maria Casasús, Montserrat Colomer, Jordi Cots, Ramon Cuello, Lluís Duch, Montserrat Figueras, Stefano Grondona, Sebastià Millans, Antoni Negre, Ramon Pascual, Jaume Pla, Antoni Prat, Simon Schwartz, Francesc Puchal, Josep Ribas i Francesc Riera.

També la rebran les entitats Agrupació Coral La Llàntia, Associació d'Amics de l'Escola Normal de la Generalitat, Associació d'Aviadors de la República, Casa Amèrica de Catalunya, Confederació Ecom Catalunya, Centre Excursionista de Terrassa, Col·lectiu de Dones a l'Església i el Club Deportiu Terrassa Hoquei.

Igualment seran guardonades la Confraria de Sant Sebastià, Congregació de Germanes Carmelites de la Caritat Vedruna, Esbart Teatral de Castellar del Vallès, L'Eco de Sitges, Orquestra Melodia, Pessebre Vivent de Castell d'Aro i Societat Coral Aroma Vallenca.