Nou pols entre els sindicats d'ensenyament i el Departament. Mentre la conselleria assegura que les mesures de reorganització anunciades per Irene Rigau aquest dilluns no suposen cap acomiadament, els sindicats han calculat que aquestes accions posen en perill 3.425 llocs de treball.

El portaveu de CCOO, Àngel Garcia, ha defensat aquest dimecres que l'entrada al sistema de 15.000 nous alumnes el proper curs requerirà 3.750 docents però l'eliminació parcial de la sisena hora, l'augment d'una hora lectiva del professorat i les modificacions en les hores de pati fan que l'administració s'estalviï 7.175 docents. Rigau ha reiterat al Parlament que es mantindrà la plantilla per al proper any.

Els portaveus d'USTEC·STEs, Rosa Canyadell, CCOO, Àngel Garcia, UGT, Isabel Ortunyo, ASPEPC, Robert Vaciana, i CGT, Maria Ester del Alcázar, han tornat a mostrar el seu rebuig a les propostes de Rigau. Els sindicats critiquen que la consellera no els hi ha donat xifres concretes i han esperat poder reunir-se amb ella a finals de setmana per aclarir alguns aspectes.

El primer d'aquests és com es concretaran les mesures i quina serà l'afectació a les plantilles. Segons Rigau, no hi haurà cap reducció ja que l'alliberament de professors amb l'eliminació parcial de la sisena hora i l'augment de la jornada, tant a Primària com Secundària, servirà perquè una part d'aquests professors es dediquin a altres tasques però mantenint la seva feina.

Els sindicats però no es creuen aquesta afirmació. Segons els càlculs explicats per García, incrementar una hora lectiva equival a 2.755 professors "amortitzats", limitar les hores de vigilància al pati de Primària suposen 1.800 mestres més disponibles i suprimir parcialment la sisena hora suma 2.600 professors més. En total, 7.175 mestres "amortitzats".

Els sindicats resten a aquesta xifra els professors que es necessiten per abordar l'entrada al sistema de 15.000 nous alumnes el curs 2011-2012, que calculen que són 3.750, i sostenen que la diferència, 3.425, són els llocs de treball que perillen. "L'excedent (de professors) és major i és aquí on ens temem la gran retallada", ha declarat Garcia.

Des d'USTEC·STEs, Canyadell ha considerat que tot i que no s'acomiadés a cap professor això ja suposaria "anar endarrere" tenint en compte que hi haurà més alumnes a les escoles.

Tots els sindicats han acusat la consellera d'afavorir l'escola concertada i de posar en marxa mesures que posen en perill el model d'educació pública que s'ha anat construint al llarg dels anys.

A més, han criticat que des de la seva arribada a la conselleria, Rigau no ha anunciat a través de quines mesures pretén lluitar contra el fracàs escolar, un dels principals objectius de la legislatura. "No es pot lluitar contra el fracàs escolar retallant recursos", ha asseverat Garcia.

Mobilitzacions i "escenari de conflicte"

Aquest dimecres s'han constituït les deu juntes de personals docent no universitari que han aprovat una resolució unitària en la que han alertat que si no es modifiquen les iniciatives anunciades per Rigau, els sindicats no descarten les mobilitzacions al carrer per mostrar el seu rebuig i descontent amb la política del Departament.

El text assegura que l'aplicació d'aquestes mesures "a més d'incrementar el malestar i la desafecció del professorat i el rebuig de tota la comunitat educativa, dibuixaran un escenari de conflicte".

Ells demanen restituir als centres les quantitats econòmiques "retallades", que es faci un pla per recuperar el que s'ha anat perdent en els darrers anys, recuperar i ampliar les plantilles docents, així com les condicions laborals i salarials dels professionals de l'educació.

Debat sobre la sisena hora

Un altre dels punts de conflicte és l'eliminació parcial de la sisena hora. Rigau va anunciar dilluns que aquesta hora es mantindrà només en centres en contextos socioeconòmics desafavorits o per aquells alumnes que tenen necessites educatives i requereixen més temps per reforçar algunes matèries.

García ha assegurat que no són "ingenus" i ha asseverat que aquesta mesura no es fa aplicant criteris pedagògics sinó amb l'únic objectiu d'estalviar i "acabar amb un model". CCOO i UGT van signar el Pacte Nacional d'Educació i van estar d'acord amb la sisena hora i han manifestat la seva oposició a la seva retirada ja que creuen que en els anys que porta d'aplicació no s'ha pogut valorar si dóna resultats. Garcia (CCOO) ha dit que amb la seva eliminació "s'anirà enrere" i Ortunyo (UGT) ha dit que hi haurà diferències entre els alumnes.

USTEC·STEs, que no ha estat d'acord mai amb aquesta hora de més, defensa que els professors que van entrar al sistema s'utilitzin tots per poder oferir atenció a la diversitat. Canyadell ha criticat especialment que es va implantar sense seguir criteris pedagògics i que ara s'eliminarà de la mateixa forma. La portaveu ha assegurat que tots aquests canvis reiterats perjudiquen al sistema educatiu.

Els sindicats han animat als treballadors de l'educació i a tota la societat a sumar-se a la concentració que es celebrarà aquest dijous a la Plaça Sant Jaume de Barcelona en defensa dels llocs de treball dels serveis públics.